La Vanguardia (Català)

Mário Centeno

El nomenament reconeix la tasca econòmica del Govern de Costa

-

NOU PRESIDENT DE L’EUROGRUP

L’economista portuguès Mário Centeno ha estat elegit president de l’Eurogrup per als propers dos anys i mig. Format al Banc Central de Portugal, la seva elecció és un reconeixem­ent a la política portuguesa recent.

Els recels amb què la zona euro va rebre fa dos anys el nou ministre de Finances de Portugal, el socialista Mário Centeno, es van transforma­r ahir en un cúmul de felicitaci­ons després de ser elegit pels seus col·legues com a president de l’Eurogrup. S’hi presentave­n també la letona Dana Reizniece-Ozola, el socialista eslovac Peter Kazimir i el liberal luxemburgu­ès Pierre Gragmegna, però el portuguès partia com a favorit. Hores abans de la votació, a l’actual president, Jeroen Dijsselblo­em, se’n va anar de la llengua i el va proclamar successor.

Centeno va celebrar la victòria amb una barreja d’orgull i humilitat. “És un honor haver estat triat president de l’Eurogrup. Per la importànci­a de l’organisme, la qualitat dels col·legues i la important tasca” de posar a punt les economies aprofitant l’actual conjuntura” encara que, alhora, “no seré més que això, president de l’Eurogrup. La gran feina l’han de fer els estats membres i les institucio­ns comunitàri­es”, va declarar després de ser elegit, prometent treballar per “construir consensos”. Centeno nega que hagi de tenir “una altra sensibilit­at” per ser del sud però “hi ha moltes idees pel món i provarem d’agafar-les totes i escriure un nou guió que serveixi al futur d’Europa”.

En el seu moment, pocs a Brussel·les donaven ni un euro per la supervivèn­cia del Govern del socialista António Costa, constituït gràcies al suport del Bloc d’Esquerres i els comunistes. Costa va prendre el timó del país al final del programa de rescat, en un moment d’enormes dubtes sobre la seva capacitat per resistir sol als mercats, sense més ajuda europea. Format a Harvard, Centeno va rebre l’encàrrec de redactar el programa econòmic socialista de les últimes eleccions, encara que no milita al partit. Advocava per relaxar el ritme de les retallades i aprofundir en les reformes però en uns mesos, pressionat per Brussel·les, els mercats i els seus socis, va haver d’ajustar el pla.

Centeno va seguir endavant amb la consolidac­ió de la despesa pública

Centeno: “Hi ha moltes idees pel món i provarem d’agafar-les totes i escriure un nou guió”

a còpia de congelar la despesa ministeria­l però va renunciar a una de les seves iniciative­s de perfil més liberal, el contracte laboral únic, per no perdre el suport de l’esquerra radical. Dos anys després de l’arribada al poder, Portugal registra el dèficit públic més baix en 40 anys, el ritme de creixement més alt des del 2000 i una taxa d’atur en línia amb els nivells previs a la crisi, si bé a costa d’una forta emigració, en especial de mà d’obra jove. És “el Ronaldo de les finances públiques”, va lloar l’exministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble.

La seva elecció és un reconeixem­ent a l’evolució de l’economia lusitana i un triomf per a la diplomàcia de Portugal, que a més d’ostentar la vicepresid­ència del Banc Central Europeu aquest any va impulsar amb èxit la candidatur­a d’António Guterres a secretari general de les Nacions Unides. Nascut a Olhao el 1966, Centeno es va formar a Harvard i ha desenvolup­at gairebé tota la seva carrera profession­al al Banc de Portugal i la universita­t, al marge de la política. Assumirà el seu mandat, de dos anys i mig, el 13 de gener. Centeno és “un bon economista” i tindrà “un paper important en totes les reformes que hem de dur a terme en els propers mesos”, va destacar el ministre Luis de Guindos, que li va donar suport des del primer dia.

 ??  ??
 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? Mário Centeno, una victòria de la diplomàcia portuguesa
EMMANUEL DUNAND / AFP Mário Centeno, una victòria de la diplomàcia portuguesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain