La Vanguardia (Català)

Horst Seehofer

El líder del partit aliat de Merkel deixarà la presidènci­a del land de Baviera

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

LÍDER DE LA CSU BAVARESA

L’auge dels ultres d’AfD en les eleccions alemanyes va causar ahir la seva primera víctima. El líder de la CSU –el partit bavarès va guanyar al land però va perdre molts vots– deixarà la presidènci­a de Baviera i no tornarà a ser cap de llista.

Les eleccions alemanyes del 24 de setembre, amb un resultat que va debilitar la cancellera, Angela Merkel, que gairebé dos mesos i mig després continua bregant per formar govern, han causat una primera víctima. Horst Seehofer, líder de la socialcris­tiana CSU –el partit bavarès aliat històric de la democristi­ana CDU de Merkel–, i president de Baviera, deixarà la presidènci­a del land en el primer trimestre del 2018, i no serà cap de llista en les eleccions regionals, que se celebraran a la tardor. El seu successor a la presidènci­a bavaresa serà l’actual ministre regional de Finances, Markus Söder, que serà també el candidat principal en la futura cita electoral.

“Deixaré el meu lloc durant el primer trimestre del 2018; així preparo el terreny per a una renovació al capdavant de Baviera i permeto una transició ordenada, la qual cosa no sol ser la norma en el món polític”, va dir ahir Seehofer en roda de premsa a Munic, després de diverses reunions de dirigents de la CSU, entre ells diputats del Parlament bavarès.

Horst Seehofer va quedar molt tocat en els comicis del setembre passat. La CSU, formació habituada a victòries aclaparado­res, va ser el partit més votat al seu territori (només es presenta a Baviera, i després suma grup parlamenta­ri amb la CDU al Parlament federal), però amb el 38,8% de vots, és a dir, un 10,5 menys que en les eleccions generals del 2013. Va ser a més el seu pitjor resultat des del 1949.

La seva caiguda de vots va córrer paral·lela a l’auge de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que va aconseguir a Baviera un 12,4% gràcies al seu dur discurs contra la immigració. Baviera, land meridional, es va convertir en la principal porta d’entrada a Alemanya de sol·licitants d’asil arribats des de la ruta dels Balcans, quan Merkel els va obrir les fronteres a l’estiu del 2015. Des d’inicis d’aquell any, Alemanya ha rebut 1,3 milions de refugiats.

A la CSU es retreu a Seehofer no haver sabut contenir l’AfD, ni haver sabut aconseguir influència en la política d’asil de Merkel, malgrat haver-la criticat una vegada i una altra. De fet, només després de les eleccions de setembre la cancellera va accedir a donar a Seehofer el que feia dos anys que ell demanava: un topall màxim anual de refugiats. El passat 9 d’octubre Merkel va acceptar fixar-lo en 200.000 a l’any.

Però per a Seehofer, de 68 anys, que feia mesos que pugnava amb el seu principal rival intern, Markus Söder, que en té 50, ja era massa tard. El posterior fracàs de l’intent de coalició Jamaica entre conservado­rs, liberals i verds encara el va erosionar més. Amb el pacte intern per a aquesta “transició ordenada”, la CSU intenta recompondr­e’s per a les eleccions bavareses del 2018. Els sondejos li donen ara el 37% de vots.

Seehofer és president de Baviera des del 2008, i el fet que continuï fins al primer trimestre del 2018 s’interpreta com un intent de la CSU de mantenir la seva fortalesa en les negociacio­ns amb Merkel i el socialdemò­crata SPD per a la formació d’un nou govern, sigui quin sigui el format final. “Concentrar­é els meus esforços en això, en una situació com l’actual, difícil i fins a ara desconegud­a a Alemanya”, va dir Seehofer. I quan ho deixi l’any vinent, compta amb continuar com a president del partit. Segons la premsa alemanya, si es materialit­za la Grosse Koalition de conservado­rs i socialdemò­crates, Seehofer podria ser un possible ministre en el govern federal.

La CSU va perdre vots en les eleccions de setembre, i prepara els comicis de Baviera de tardor del 2018

 ??  ??
 ?? CHRISTIAN BRUNA / EFE ?? Seehofer, que cedirà la presidènci­a de Baviera a Markus Söder, ahir
CHRISTIAN BRUNA / EFE Seehofer, que cedirà la presidènci­a de Baviera a Markus Söder, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain