La Vanguardia (Català)

Ordre constituci­onal

Bermúdez de Castro considera restablert l’ordre constituci­onal i estatutari

- CARMEN DEL RIEGO

El Govern central fa un balanç positiu de l’aplicació de l’article 155 i destaca la col·laboració dels alts càrrecs.

“Hem estat ferms, molt ferms; asèptics, eficaços, s’ha restablert l’ordre constituci­onal i estatutari i es treballa per recuperar la normalitat”. És el balanç que el secretari d’Estat d’Administra­ció Territoria­l, Roberto Bermúdez de Castro, va fer ahir al Senat en la seva primera compareixe­nça per donar compte de l’aplicació a Catalunya de l’article 155.

La normalitat ha estat la tònica en l’aplicació del precepte constituci­onal, va subratllar el secretari d’Estat, gràcies a la col·laboració dels funcionari­s. I això, va dir Bermúdez de Castro, malgrat que algunes associacio­ns, vinculades a l’ANC, han treballat perquè els empleats públics es neguessin a treballar a les ordres del Govern de l’Estat, amb “agitadors profession­als”, que no han tingut èxit.

No n’ha tingut tampoc entre els càrrecs de lliure designació, secretaris generals i directors generals, a qui es va oferir la possibilit­at de renunciar, i es van quedar tots excepte cinc “i un va tornar”. I tots han complert perfectame­nt la seva feina, “i han acatat així el 155”, va subratllar, tot i que molts són d’ERC i del PDECat.

Com a exemple, i per demostrar que en contra del que diuen els independen­tistes no hi ha hagut purga, el cas d’Elsa Artadi, directora general de Coordinaci­ó Interdepar­tamental i directora de campanya de Junts per Catalunya, sobre la qual Ciutadans va preguntar pel seu viatge recent a Brussel·les per veure Carles Puigdemont. Bermúdez de Castro va explicar que ho va fer demanant dies lliures i pagant-s’ho de la seva butxaca, amb la qual cosa no s’ha d’objectar res, perquè no es persegueix­en les idees.

El secretari d’Estat va posar Artadi com a exemple dels càrrecs de confiança a qui es va donar la possibilit­at de dimitir, però van decidir continuar en les seves funcions, amb la qual cosa, a parer seu, “acaten el 155” i exerceix la feina satisfactò­riament, “en un càrrec fonamental per a l’aplicació del 155, perquè coordina tots els departamen­ts”. Amb la seva actitud actual “defensa l’ordre constituci- onal”, va insistir: “Aquesta és la senyora Artadi”.

El Govern del PP, a través de Bermúdez de Castro, va negar que s’hagi despatxat els empleats de les oficines a l’exterior tancades, perquè als 35 empleats se’ls ha ofert ressituar-los en altres llocs, cosa que han acceptat 34, i si encara no hi són és perquè l’encarregat de la reubicació, d’ERC, “encara no ha fet res”.

Malgrat tot, l’Executiu espanyol està satisfet de com van les coses, espera que el 155 s’apliqui poc temps i dona molta importànci­a ara a la jornada electoral.

Malgrat que Roberto Bermúdez de Castro va intentar que la seva compareixe­nça i el balanç fossin merament tècnics, quan va parlar de les eleccions va mostrar molta duresa amb els independen­tistes per les seves insinuacio­ns: “Alguns comentaris sobre la netedat de les eleccions em semblen molt greus. Posar en dubte aquesta netedat és un desvergony­iment”.

El representa­nt del PDECat, Josep Lluís Cleries, i el d’ERC, Miquel Àngel Estradé, van tornar a qüestionar la legitimita­t de les eleccions convocades per Mariano Rajoy, com la de l’aplicació del 155, que consideren il·legítima i antidemocr­àtica. De la gestió en van parlar poc, excepte per denunciar la paralitzac­ió de les subvencion­s, sobretot les que afecten els més desfavorit­s, cosa que va negar el secretari d’Estat, que va assegurar que només s’han paralitzat les subvencion­s als mitjans que han nascut com a pàgines web en català, “perquè no hi ha hagut millor negoci a Catalunya els últims anys que la creació de webs per donar suport al procés”. Tant Cleries com Estradé van aprofitar la sessió per denunciar l’existència de “presos polítics” després de la decisió del jutge del Suprem de deixar a la presó Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis.

Esquerra, PDECat i Podem insisteixe­n que l’aplicació del precepte va ser il·legítima i antidemocr­àtica

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain