La Vanguardia (Català)

Illes tòxiques

La degradació ambiental provoca una de cada quatre morts a l’any al món

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La tercera Assemblea Ambiental de les Nacions Unides, reunida a Nairobi, impulsa un acord mundial per prevenir la perillosa contaminac­ió que causen els plàstics als mars del planeta.

L’ONU encoratja un acord mundial per prevenir la contaminac­ió que provoquen els plàstics als mars. És un dels temes centrals de debat de la tercera Assemblea Ambiental de les Nacions Unides, destinada a afrontar les amenaces mundials de la contaminac­ió en les diverses formes. L’Assemblea –que es prolongarà fins demà, dimecres– reuneix a Nairobi (Kènia) tots els sectors compromeso­s en el combat contra la degradació del planeta.

La celebració de l’Assemblea ve precedida d’un informe (Cap a un planeta sense contaminac­ió ) en què es recullen 50 recomanaci­ons per afrontar aquests problemes, entre els quals hi ha aquest: el creixement dels rebutjos provoca l’abocament d’uns vuit milions de tones de plàstic als oceans cada any.

El document demana als governs que previnguin i redueixin l’abocament de plàstics al mar, “incloent-hi els microplàst­ics”, i fa una crida a “reduir o eliminar l’ús” d’alguns d’aquests materials, com els utilitzats al sector dels cosmètics, embalatge i plàstics d’un sol

L’Assemblea Ambiental de les Nacions Unides vol donar resposta als desafiamen­ts de la contaminac­ió global

ús, així com a “promoure la seva recuperaci­ó”.

En la recomanaci­ó 29 es proposa fins i tot de “desenvolup­ar acords marc de governança eficient” d’àmbit mundial i estratègie­s per a la “prevenció i la minimitzac­ió dels abocaments de plàstic al mar”, sobretot els originats des de terra. I també es demana d’exigir més responsabi­litat als fabricants d’aquests materials abordant un “disseny sostenible, la recuperaci­ó, el reciclatge i un dipòsit acurat dels seus productes”.

Els mars ja contenen 500 zones mortes, amb molt poc oxigen per mantenir la vida marina, i més del 80% de les aigües residuals abocades al medi ambient no han estat tractades prèviament, cosa que enverina els camps de cultiu, els aliments, els llacs, els rius i els mars.

Milers de representa­nts pú- blics, així com líders, caps d’Estat, ministres o funcionari­s de l’ONU, es reuniran a l’Assemblea Ambiental de les Nacions Unides. “El nostre objectiu ha de ser abraçar maneres de reduir dràsticame­nt la contaminac­ió”, va declarar Edgar Gutiérrez, ministre de Medi Ambient i president de l’Assemblea aquest any. “Només a través d’una acció col·lectiva més forta, començant a Nairobi, podrem començar a netejar el planeta a escala mundial i salvar innombrabl­es vides”.

La degradació ambiental provoca gairebé una de cada quatre morts a tot el món, és a dir, uns 12,6 milions de persones a l’any, així com la destrucció d’ecosisteme­s. La pol·lució, per exemple, s’ha convertit en la primera causa de mort per raons ambientals, ja que lleva 6,5 milions de vides cada any.

Més del 80% de les ciutats no compleixen amb els estàndards de salut de l’ONU sobre qualitat de l’aire. L’exposició al plom en les pintures causa danys cerebrals a 600.000 nens anualment.

 ?? TONY KARUMBA / AFP ?? La contaminac­ió ha arribat a les illes paradisíaq­ues de Pulau Bunaken, al mar de Cèlebes, a Indonèsia
TONY KARUMBA / AFP La contaminac­ió ha arribat a les illes paradisíaq­ues de Pulau Bunaken, al mar de Cèlebes, a Indonèsia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain