La Vanguardia (Català)

El conflicte del taxi

Els taxistes aplaudeixe­n la mesura i descarten fer vaga indefinida

- ÓSCAR MUÑOZ

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que agrupa 36 ajuntament­s de la conurbació de la capital catalana, delimitarà l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb una nova autoritzac­ió que serà necessària per operar en aquest territori, l’entrada en vigor de la qual està prevista per al febrer de l’any 2018.

Iniciativa municipal en el conflicte que enfronta el taxi amb els VTC (vehicles de lloguer amb conductor). L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que agrupa 36 ajuntament­s de la conurbació de la capital catalana, delimitarà l’activitat d’aquest últim servei amb una nova autoritzac­ió que serà necessària per operar en aquest territori. L’alcaldessa i presidenta d’aquesta entitat, Ada Colau, va presentar ahir la mesura, que es preveu tramitar al més ràpid possible per, segons va explicar, donar una “resposta urgent” a una “situació anòmala” que amenaça de “trencar l’equilibri” amb el taxi. La previsió de l’AMB és que la nova normativa entri en vigor al febrer o el març.

D’entrada, Colau va deixar clar que l’Àrea Metropolit­ana no concedirà o denegarà llicències, ja que aquesta és una competènci­a que tenen les comunitats autònomes per delegació del Govern central, que és l’encarregat de legislar en aquest àmbit i fins al moment no ha aconseguit apaivagar per aquesta via els taxistes, que estan en peu de guerra contra els VTC. L’entitat supramunic­ipal, va explicar, “aprofitarà al màxim” les seves possibilit­ats legals d’intervenir en matèries com “el transport públic urbà, l’ordenació del trànsit o el combat contra la contaminac­ió”. L’alcaldessa rebutja que “s’acabi produint una intromissi­ó en el sector del taxi que té unes normatives, que compleix uns requisits i que, com a servei públic, ha de garantir-se”.

La regidora de Mobilitat i presidenta de l’Institut Metropolit­à del Taxi, Mercedes Vidal, va precisar que es tracta de “determinar en quines condicions els vehicles amb llicència de VTC poden donar servei d’acord amb les competènci­es locals”. L’edil va destacar que es podran denegar aquestes autoritzac­ions “si considera que el contingent de servei que donen aquests vehicles està cobert”. La nova regulació metropolit­ana podrà fixar límits. No obstant això, ja hi ha una ràtio legal d’un cotxe de lloguer amb conductor per cada 30 taxis, que s’ha superat amb escreix. Actualment, a la capital catalana i el seu entorn hi ha uns 800 VTC per prop de 10.500 taxis.

La resposta de Barcelona va en la mateixa direcció que una proposició aprovada la setmana passada pel ple de l’Ajuntament de Madrid perquè els VTC tinguin un permís específic a part de la llicència. Aquesta proposta es va traslladar a la Comunitat perquè la inclogui en una nova llei reguladora del sector. Els taxistes aplaudeixe­n aquesta mesura però consideren que la iniciada a Barcelona és més directa i esperen que sigui adoptada per altres municipis. Amb tot, preveuen que sigui rebutjada i impugnada per la patronal Unauto VTC i per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a.

Després de conèixer la iniciativa de l’AMB, els taxistes de Barcelona van descartar en assemblea una vaga indefinida. Dilluns vinent decidiran si concentren les seves protestes davant infraestru­ctures dependents del Ministeri de Foment, com el port, l’aeroport o estacions de tren. Els de Madrid tampoc no van avalar, almenys ara per ara, una aturada d’aquestes caracterís­tiques ja que, segons van explicar, no volen perjudicar els usuaris amb una protesta que, a més, manca de consens intern.

L’Ajuntament de Madrid ha aprovat una iniciativa similar que ha traslladat a la Comunitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain