La Vanguardia (Català)

Deu persones detingudes a Malta per l’assassinat d’una periodista

El premier Masqat reitera que s’aclarirà un crim que va traumatitz­ar el país

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

La policia maltesa va fer ahir un pas rellevant cap al possible esclarimen­t del brutal assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia, el passat 16 d’octubre. Va ser el mateix primer ministre, el laborista Joseph Muscat, qui va anunciar la notícia de la detenció de deu sospitosos, tots de nacionalit­at maltesa, en una operació en què van participar la policia, l’exèrcit i els serveis secrets, ajudats per ens estrangers com l’FBI dels Estats Units.

Els arrestos poden contribuir a que Malta comenci a superar el trauma col·lectiu causat pel crim i s’aixequi l’insidiós vel de sospita sobre tot el país, el més petit de la UE, ja sota la lupa per la corrupció, la complicita­t en l’evasió fiscal i l’auge de sectors com el joc per internet.

La mort de Caruana Galizia, la reportera d’investigac­ió i blogaire més coneguda –i agressiva– a l’àrid i superpobla­t arxipèlag mediterran­i, havia provocat una veritable crisi nacional, ja que va portar a qüestionar-ho tot: el funcioname­nt de la policia, de la justícia i la mateixa honradesa del Govern presidit per Muscat, objecte ell mateix de les investigac­ions de la periodista.

Caruana Galizia, de 53 anys, va morir d’una manera atroç. Els seus assassins van actuar com terroriste­s o mafiosos experts en tècniques militars. Van col·locar al seu vehicle una bomba, que van fer esclatar quan la reportera acabava d’abandonar casa seva. Les restes del cotxe i de la víctima van quedar calcinades i escampades per un camp i sobre la carretera adjacent.

Les detencions es van efectuar en un edifici del moll de la localitat de Marsa i en altres poblacions de l’illa principal. La majoria dels arrestats tenia antecedent­s penals. Segons el diari Times of Malta, dos dels principals sospitosos són els germans Alfred i George Degiorgio, amb un ampli historial delictiu que inclou un assalt a un furgó blindat, l’any 2000, així com tinença il·lícita d’armes i possessió de drogues.

Muscat va ser molt prudent en la seva declaració. El primer ministre va avisar que, segons la legislació maltesa, la policia disposa ara de 48 hores per interrogar els detinguts abans que un jutge decideixi processar-los o posar-los en llibertat.

Caruana Galizia –el blog del qual, Running Commentary, tenia més lectors que els grans diaris– va investigar el filó maltès dels Panama papers, en els quals apareixien persones pròximes a Muscat, inclosa la seva muller, en unes tèrboles relacions amb el règim de l’Azerbaidja­n i la presumpta ajuda per al blanqueig de diners. Entre els mòbils de l’assassinat es va estudiar una revenja d’elements implicats en el contraban de gasoil procedent de Líbia, un negoci en el qual se sap que Malta té un paper destacat.

L’organitzac­ió Civil Society Network, que va organitzar diverses protestes per exigir justícia després de l’homicidi, va acollir els arrestos

En la vasta operació policial van participar l’exèrcit i els serveis secrets, i hi va col·laborar l’FBI Tots els arrestats per la mort de Caruana Galizia són maltesos i la majoria amb historial delictiu

amb certa prevenció. En un comunicat, aquest grup d’activistes ciutadans es va mostrar “decebut” que la família de la víctima no fos informada de l’operació policial i que el responsabl­e de la investigac­ió no n’hagi dit res. De fet, després de l’assassinat hi va haver un clamor popular i mediàtic per demanar la dimissió del fiscal general i del cap de la policia, atesa la desconfian­ça que desperten aquests personatge­s sobre la seva parcialita­t a l’exercici dels seus càrrecs.

L’operació policial es va produir només un dia després de la presència a Malta de l’exmagistra­t i ex-dirigent polític italià Antonio Di Pietro, gran protagonis­ta, fa 25 anys, de les investigac­ions sobre corrupció, batejades com Mani Pulite (mans netes), que van fer trontollar la política italiana. Di Pietro va dir en una conferènci­a i en diverses entreviste­s que l’assassinat de la periodista tenia la clara firma mafiosa, va destacar la intenció intimidatò­ria i va agregar que “l’objectiu no era només la pobra Caruana Galizia, que van matar, sinó tot el seu entorn, perquè va ser un clar senyal: aneu amb compte o patireu el mateix destí”.

 ?? STR / AFP / ARXIU ?? L’escena del crim, el passat 16 d’octubre, amb restes carbonitza­des del vehicle i la víctima escampades entre la carretera i un camp
STR / AFP / ARXIU L’escena del crim, el passat 16 d’octubre, amb restes carbonitza­des del vehicle i la víctima escampades entre la carretera i un camp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain