La Vanguardia (Català)

El Suprem permet el ple vigor de la tercera ordre antimusulm­ana

El màxim òrgan judicial atorga una victòria a Trump en espera de resoldre

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Donald Trump va trobar ahir un altre motiu per oblidar les seves penes pel Russiagate.

A l’eufòria per l’aprovació de la proposta del Senat de la reforma fiscal, es va sumar que el Tribunal Suprem va ordenar la plena entrada en vigor de la tercera ordre que prohibia l’entrada de ciutadans de vuit països (sis de musulmans, Veneçuela i Corea del Nord), mentre continua el desafiamen­t legal en diferents jutjats.

Aquesta és una victòria per a l’Administra­ció Trump, després que, a l’estiu, el Suprem va permetre l’entrada en vigor de bona part de la segona ordre.

Però, a diferència de llavors, ara queden afectats els avis, nets, cunyats, oncles, nebots i cosins de residents als Estats Units. Només dos dels nou magistrats –Ruth Bader Ginsburg i Sonia Sotomayor– van assenyalar que haurien denegat a l’Administra­ció la petició que aquesta última versió, del setembre, tingués un efecte immediat.

En aquest precepte s’inclouen, a més dels països citats, el Txad, l’Iran, Líbia, Somàlia, Síria i el Iemen. És la primera vegada que la justícia permet posar en marxa la mesura de manera total i íntegra. Això apunta al fet que els magistrats distingeix­en aquesta nova versió i que en el futur resoldran a favor de la prohibició.

El tribunal no ofereix cap raonament, però assenyala que els jutjats menors han de procedir amb rapidesa a l’hora de revisar les demandes. Jutges dels tribunals d’apel·lació de Richmond i San Francisco han de revisar els dubtes respecte a aquesta tercera imposició en la qual es tancava l’entrada a gairebé tots els viatgers dels països esmentats.

Es preveu que les apel·lacions es resolguin aquesta setmana, després que, a l’octubre, jutjats de Maryland i Hawaii bloquegess­in la seva implantaci­ó en cas d’“estrangers que tenen una reclamació de bona fide de mantenir relació amb persones o entitats dels Estats Units”. Així, demanaven l’exclusió de tots aquells familiars que el Suprem considera que també es veuen afectats.

Al demanar la implementa­ció d’aquesta tercera versió, els advocats de l’Executiu van argumentar que el document estava molt més treballat que els anteriors (de gener

VICTÒRIA AL TERCER INTENT Els jutges no esperen a les resolucion­s de jutjats menors i avalen el Govern federal

i març). Aquestes edicions prèvies contenien mesures temporals, van remarcar, mentre que aquesta nova era el producte d’“un extens estudi i d’una profunda deliberaci­ó”. Van afirmar que havien identifica­t les deficiènci­es en la informació que necessitav­en els viatgers interessat­s d’aquells països en la llista.

En la seva resposta, els lletrats de l’American Civil Liberties Union (ACLU) van subratllar que pràcticame­nt res no havia canviat. “Aquesta proclamaci­ó és la tercera que el president firma aquest any, prohibint l’entrada a més de 100 milions de persones procedents majoritàri­ament de països musulmans”, van insistir.

LA DIFERÈNCIA

A més de sis països musulmans, també es veuen afectats Corea del Nord i Veneçuela

 ?? SUSAN WALSH / AP ?? Trump s’acomiada dels periodiste­s aixecant el dit polze, ahir abans d’agafar el seu helicòpter
SUSAN WALSH / AP Trump s’acomiada dels periodiste­s aixecant el dit polze, ahir abans d’agafar el seu helicòpter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain