La Vanguardia (Català)

Els plans de Trump dinamiten un possible acord palestino-israelià

-

El president Donald Trump va prometre que faria història forjant “l’últim tracte” entre israelians i palestins. Allà on havien fracassat governants de llarg recorregut i diplomàtic­s de prestigi, el seu gendre, l’inexpert Jared Kushner, aconseguir­ia l’èxit.

“Si provem de crear una regió més estable, hem de resoldre aquest assumpte”, va afirmar Kushner en una intervenci­ó en la Brookings Institutio­n, a Washington.

És a dir, segons la seva visió, l’acord palestino-israelià resulta essencial per frenar l’“agressió” iraniana i l’expansió de l’EstatIslàm­ic (EI). Kushner, jueu ortodox de 36 anys, va assegurar que era “optimista”. Però resulta que el seu sogre no l’hi posarà fàcil.

Sempre a partir dels seus assessors, Trump té previst donar un nou termini de sis mesos per decidir si mou l’ambaixada dels Estats Units de Tel Aviv a Jerusalem. Però aquest ajornament el compensari­a amb el reconeixem­ent de Jerusalem com la capital d’Israel. Aquell anunci està previst per demà.

En cas de ser així, els que eren a la sala escoltant la intervenci­ó de Kushner van treure una conclusió. El reconeixem­ent unilateral d’aquesta capitalita­t conté prou pólvora per destruir qualsevol tipus de pacte. Al gendre i conseller presidenci­al li van preguntar per aquesta qüestió. “El president encara està revisant els fets”, va replicar al seu estil de “l’art de no dir res”. Tot i això, Kuhsner no va negar l’assumpte.

Els dirigents palestins han advertit que aquest moviment amenaça qualsevol intent de la solució dels dos estats.

“Això originaria l’anarquia internacio­nal i el menyspreu per les institucio­ns globals i la llei”, va assenyalar en un comunicat Saeb Erekat, el negociador palestí. Va afegir que aquesta capitalita­t, a la qual sempre han aspirat els palestins, suposaria la desestabil­ització de la regió i desanimari­a els que advoquen per una solució pacífica. “Els Estats Units es desqualifi­carien a si mateixos per fer cap paper en qualsevol iniciativa que volgués assolir un pacte i una pau perdurable­s”, va recalcar.

Mahmud Abbas, president palestí, esta intentant moure tots els fils diplomàtic­s per persuadir Trump que no doni aquell pas. Si bé seria un gest més aviat simbòlic, nombrosos països de la regió s’hi oposen.

“És desgraciat que algú perseveri a caminar per aquesta senda, sense preveure els riscos que significa per a l’estabilita­t de l’Orient Mitjà i el món sencer”, va dir Ahmed Abul Gheit, líder de la LligaÀrab. El ministre d’Afers Exteriors jordà, Ayman Safadit, va tuitejar que havia contactat amb el secretari d’Estat, Rex Tillerson, per advertir-lo del risc de reconèixer Jerusalem.

El mateix pla embastat per Kushner tampoc sembla que tingui gaire futur. Abbas va viatjar a l’Arabia Saudita, on es va reunir amb el príncep hereu, Muhammadbi­n Salman. Aquest el va informar de les línies mestres teixides per Kushner i el president palestí va sortir alarmat per tractar-se de la iniciativa més pro-Israel que cap govern dels Estats Units no havia presentat, va avançar ahir The New York Times.

La majoria dels assentamen­ts perdurarie­n, els palestins no disposarie­n de la capital a Jerusalem Oriental, ni del dret al retorn dels refugiats.

Aquestes informacio­ns es produeixen en paral·lel al Russiagate i a la difusió que Michael Flynn, que ha reconegut la seva culpa, va contactar amb l’ambaixador rus en el període de transició per demanar-li que forcessin l’ajornament d’una votació a l’ONU contra Israel. El primer ministre Benjamin Netanyahu va demanar el favor i Kuhsner va ordenar a Flynn que fes la gestió amb el Kremlin.

Les línies mestres del pacte embastat per Jared Kushner dibuixen un suport a Israel com mai abans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain