La Vanguardia (Català)

El dia que Ryan li va dir sí a Tim

- ISIDRE AMBRÓS

Ryan Patrick Bolger, un mestre d’escola de 33 anys, observava orgullós des de la tribuna de convidats del Parlament de Canberra com la seva parella, el diputat liberal Tim Wilson, defensava amb ardor la legalitzac­ió del matrimoni entre persones del mateix sexe, el setembre del 2016. Poc imaginava que quinze mesos després aquest mateix hemicicle es convertiri­a en testimoni de la seva petició de casament oficial. La primera que s’ha dut a terme a la Cambra Baixa australian­a.

Ahir, com llavors, Wilson participav­a en el debat que ha de donar llum verda definitiva a la legalitzac­ió del matrimoni entre persones del mateix sexe abans de les festes nadalenque­s. En la seva intervenci­ó es va referir a la seva pròpia relació de parella i als sacrificis que tots dos havien fet durant els seus nou anys de convivènci­a.

“En el meu primer discurs, vaig definir la nostra relació pels anells que portem a la mà esquerra. Són la resposta a la pregunta que encara no podem fer”, va recordar ahir aquest diputat de 37 anys, que tot seguit va afegir la pregunta que va insinuar llavors: “Només queda una cosa per fer: Ryan Patrick Bolger, vols casar-te amb mi?”, li va preguntar des de la tribuna d’oradors de la Cambra de Representa­nts.

“Sí”, va respondre ràpid i amb força des de l’estrada de convidats un emocionat Ryan, que fins aquell moment poc s’imaginava que passaria a la història com la primera persona que protagonit­zava una petició de casament a l’hemicicle australià, segons els mitjans de comunicaci­ó de l’illa continent.

“Ha estat un sí franc i rotund”, va declarar el president de la Cambra, Rob Mitchell, qui va demanar que constés en la transcripc­ió del debat. Una petició realitzada en paral·lel a les salutacion­s i aplaudimen­ts que rebien Tim Wilson i Ryan Bolger, una parella que personific­a el tipus de relació estable i de llarga durada que esgrimeixe­n els defensors del matrimoni entre persones del mateix sexe davant els seus detractors.

I és que Tim i Ryan es van conèixer en una reunió del Partit Liberal a Melbourne el 2004. Aquell any, Wilson iniciava la seva carrera política i Bolger no era més que un mestre en potència. Sis anys després es van intercanvi­ar els anells de compromís i durant set llargs anys han estat esperant el permís per casar-se legalment.

“Estem a punt d’aconseguir-ho (...). Benvinguts a la nova realitat”, va dir ahir Tim Wilson. Un comentari que reflectia les seves esperances que la Cambra Baixa aprovi abans de Nadal el projecte de llei sobre la legalitzac­ió del matrimoni entre persones del mateix sexe. Una proposta que ja va rebre la llum verda del Senat la setmana passada.

El debat parlamenta­ri va arrencar després que un 62% dels australian­s votessin, al setembre, a favor de legalitzar les unions entre homosexual­s en una enquesta per correu no vinculant en què va participar un 80% de la població amb dret a vot.

Aquest resultat va permetre la presentaci­ó d’un projecte per reformar la llei de matrimonis del 1961, que va ser modificada el 2004 per precisar que es referia només a enllaços entre un home i un a dona.

Uns obstacles que van augmentar el 2013, quan el Tribunal Superior va anul·lar una llei que permetia les unions entre persones del mateix sexe al Territori de la Capital Australian­a, una regió que inclou Canberra i altres ciutats del seu entorn. Aquesta decisió es va adoptar després de considerar que aquesta legislació vulnerava la llei federal de matrimonis del 1961.

Ara aquesta situació està a punt de canviar si la Cambra de Representa­nts li dona la llum verda definitiva. Amb la seva aprovació, Austràlia es convertirà en el país número 26 que legalitza els matrimonis entre persones del mateix sexe. Una veritable fita per un Estat que en algunes parts del territori considerav­a fins al 1997 l’homosexual­itat com una “activitat il·legal”.

Uns canvis que, en cas de produir-se, permetran a Ryan Bolger i Tim Wilson veure complert el seu somni de contreure matrimoni i convertir-se en una parella legal a tots els efectes. “Aquest debat ha estat la banda sonora de la nostra relació”, li va dir ahir un emocionat Tim al Ryan des de la tribuna d’oradors.

Els australian­s van aprovar en una consulta per correu legalitzar les unions entre homosexual­s

 ?? PARLAMENT D’AUSTRÀLIA VIA SEVEN NEWS / AFP ?? Sorpresa. Un emocionat Ryan Bolger (al centre) dona el sí des de l’estrada de convidats a la proposta de matrimoni de Tim Wilson (a baix)
PARLAMENT D’AUSTRÀLIA VIA SEVEN NEWS / AFP Sorpresa. Un emocionat Ryan Bolger (al centre) dona el sí des de l’estrada de convidats a la proposta de matrimoni de Tim Wilson (a baix)
 ??  ?? Un diputat australià demana la mà al seu promés en ple debat per la legalitzac­ió del matrimoni gai
Un diputat australià demana la mà al seu promés en ple debat per la legalitzac­ió del matrimoni gai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain