La Vanguardia (Català)

El CIS dona la victòria a Cs i treu força al sobiranism­e

Ciutadans superaria ERC, i JxCat i el PSC empatarien

- Barcelona

Els esforços polítics inútils condueixen a la malenconia electoral. El sondeig del CIS sobre les eleccions catalanes del 21-D sembla que es fa seva la frase d’Ortega, ja que dibuixa un desenllaç que deixaria el sobiranism­e sense la seva majoria absoluta actual i convertiri­a en el més votat un partit constituci­onalista com Ciutadans. L’enquesta, feta entre el 23 i el 27 de novembre, amb totes les ofertes electorals ja sobre la taula i el Govern deposat repartit entre Brussel·les i diverses presons madrilenye­s, dibuixa un panorama ajustat en què destaca l’empat en escons (però no en vots) entre ERC i Cs i un retrocés decisiu de les forces sobiranist­es. Aquestes caurien més de tres punts en còmput global de vot i perdrien la majoria absoluta passant dels 72 escons actuals a entre 66 i 67 (és a dir, menys de la meitat més un, 68, de la Cambra catalana). Aquest retrocés afecta tant la suma de vot d’ERC i el PDECat de Puigdemont (dos punts menys que la coalició JxSí el 2015), com la CUP (1,5 punts menys). L’estimació del CIS dibuixa, a més, una espectacul­ar retallada de distàncies (a menys de 4 punts) entre ERC i la llista de Puigdemont, en contrast amb el voluminós avantatge de Junqueras quan competia amb un PDECat sense candidat definit.

En l’espai constituci­onalista, la nota rellevant és l’enlairamen­t de Cs, que superaria en gairebé dos punts ERC i en més de sis els socialiste­s, malgrat el sensible avenç de Miquel Iceta. El gran damnificat d’aquest espai seria el PP, que perdria quatre escons i se situaria en nivells de suport similars als de l’Aliança Popular dels vuitanta. Això sí, la correlació entre sobiranist­es i constituci­onalistes es xifraria ara en un empat entorn del 44% dels vots, davant els gairebé 9 punts d’avantatge dels independen­tistes el 2015. En qualsevol cas, i malgrat el seu estancamen­t, CatComú podria decantar majories en una Cambra catalana en què cap bloc no sumaria 68 escons.

Aquests pronòstics s’acompanyen d’alguns registres significat­ius. Per exemple, més del 90% assegura que votarà “amb tota seguretat” (però més d’una quarta part dels consultats encara no ha decidit el seu vot). L’expectativ­a d’una mobilitzac­ió elevada s’assenta en unes percepcion­s molt negatives de l’evolució política i econòmica. Esclar que alhora un 44% aposta per la independèn­cia i un 40% jutja positiva la gestió de Puigdemont, que figura com el presidenci­able preferit per a un 28%, seguit d’Iceta (15,8%), Junqueras (15,6%) i Arrimadas (14,6%).

En vista del vot declarat, el CIS sembla que sobreestim­a el suport a Cs (que el 2015 va infravalor­ar, al revés que amb els comuns). Si això respon al fet que els votants de Cs ara estan infrarepre­sentats a la mostra, només el CIS ho sap.

Retrocés de la CUP i, sobretot, del PP, i estancamen­t de CatComú, que tot i així decantaria la majoria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain