La Vanguardia (Català)

El TS deixa a la presó Junqueras, Forn i ‘els Jordis’ pel seu paper dirigent

El jutge estima que tots ells van estar vinculats “amb l’exercici de la violència”

-

Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis (Jordi Sánchez i Jordi Cuixart) continuen a la presó perquè al llarg del procés cap a l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia van exercir un paper dirigent d’especial rellevànci­a i una actuació “directamen­t vinculada amb l’exercici de la violència”. Així s’expressa la resolució dictada ahir pel jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, després d’haver escoltat divendres passat les declaracio­ns de l’exvicepres­ident Junqueras, els altres exconselle­rs i els Jordis.

El magistrat desconfia de tots ells i de la seva voluntat d’assumir la legalitat constituci­onal, però deixa a la presó aquestes quatre persones perquè estima que la seva implicació en els fets investigat­s va ser més gran i, per tant, creu que també podria ser més gran el mal que causarien a la societat si incorregue­ssin en reiteració delictiva. Al final, per tant, les declaracio­ns sobre el reconeixem­ent del 155 i la renúncia a les vies unilateral­s ha tingut menys importànci­a del que es va creure. El més bàsic ha estat el valor donat a la implicació anterior de cadascun dels investigat­s en el procés sobiranist­a i el risc que comportari­a per a la societat una hipotètica reiteració futura.

Raül Romeva, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Josep Rull i Jordi Turull deixen la presó amb una fiança de 100.000 euros i retirada del passaport, però no perquè el jutge estigui convençut que no tornaran a reincidir en els seus presumptes delictes, sinó perquè van ser d’altres els qui van tenir més quota de poder com a dirigents de la mobilitzac­ió política i social. “Donar credibilit­at als investigat­s que afirmen que no tornaran a actuar il·legalment –raona Llarena– suposa assumir un confiat pronòstic”, però es pot corregir “completame­nt i immediatam­ent”, perquè “si tornessin al delicte” es podria “adoptar la decisió de modificar les mesures cautelars que van apostar per la seva llibertat”.

Amb Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart es tenen en compte altres factors. Els quatre van formar part d’“un grup d’individus (Comitè Estratègic) que han exercit una funció definitòri­a de com i quan portar a terme cadascuna de les actuacions del procés i, conseqüent­ment, de la violència i els tumults”. I s’esmenta la concentrac­ió davant la Conselleri­a de la Vicepresid­ència, Economia i Hisenda els dies 20 i 21 de setembre, un fet que, a mesura que avança la instrucció, es converteix cada vegada en més rellevant. I tot plegat sota el paraigua d’un document que serà clau en aquest procés judicial, l’anomenat EnfoCats, trobat en un escorcoll al domicili de Josep Maria Jové, que va ser mà dreta d’Oriol Junqueras.

El jutge cita l’esmentat document sobre estratègia, que defineix un comitè executiu en què hi havia integrats els quatre dirigents que continuen a la presó, però no la resta d’investigat­s”. Sobre el paper d’aquest òrgan polític, el magistrat afirma que “la seva capacitat de decidir sobre la idoneïtat i el moment que era convenient desplegar cadascun dels comportame­nts del procés suposa dirigir les mobilitzac­ions que van posar en risc –o van materialit­zar fins i tot– la violenta explosió social que vam contemplar, havent arribat aquests encausats fins i tot a intervenir en la seva execució material”.

Sobre això, la interlocut­òria afegeix que Junqueras va ser a la concentrac­ió davant la Conselleri­a d’Economia. Es va tractar –diu– d’“uns fets violents a què va acudir el mateix senyor Oriol Junqueras” i que “es van veure propiciats perquè les forces encarregad­es de l’ordre públic –que estaven sota la responsabi­litat del senyor Joaquim Forn– afavorissi­n o no desplegues­sin cap actuació que pogués posar-los fi”. I pel que fa a Sànchez i Cuixart, afegeix que van convocar aquest tipus de concentrac­ions “sabent” que la major part dels ciutadans hi acudirien “únicament” pel “seu convencime­nt ideològic” i amb voluntat

EL NUCLI DUR DEL PROCÉS Llarena diu que els dos exconselle­rs, Sànchez i Cuixart formaven part del centre estratègic

AMB RECEL DE FONS Romeva, Mundó, Bassa, Borràs, Rull i Turull, lliures pagant fiances de 100.000 euros

d’“evitar qualsevol tipus d’agressió o violència”, però que en aquestes “congregaci­ons (...) s’infiltrari­en necessària­ment nombrosos comportame­nts agressius”.

Pel jutge, és evident que aquestes quatre persones tenien una “posició de domini” sobre les mobilitzac­ions. Les defenses poden recórrer davant del mateix Llarena o davant la Sala Penal del Suprem. Els lletrats Marina Roig i Jordi Pina, presents ahir al TS, van dir que ho estudiaran i actuaran amb rapidesa. En tot cas, és molt poc probable que, tot i que els recursos prosperess­in, els candidats Junqueras, Forn i Sànchez puguin incorporar-se a temps a la campanya. En la interlocut­òria, el jutge raona que el dret de participac­ió política no és il·limitat i qualsevol Estat democràtic “el pot modular”. De les acusacions, Vox recorrerà contra la resolució. La Fiscalia, no.

 ?? ERC / ACN ?? Les exconselle­res Meritxell Borràs i Dolors Bassa a la sortida ahir d’Alcalá Meco
ERC / ACN Les exconselle­res Meritxell Borràs i Dolors Bassa a la sortida ahir d’Alcalá Meco
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain