La Vanguardia (Català)

“S’ha de reconsider­ar el pressupost públic destinat a habitatge”

- Barcelona

Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3, una gestora de pisos socials lligada a les entitats del Tercer Sector, va impulsar durant la Generalita­t del tripartit la llei pel Dret a l’Habitatge. Considera que el problema habitacion­al és estructura­l i que les polítiques curttermin­istes i les retallades dels últims set anys no han ajudat a resoldre’l. Al nou govern català després del 21-D li reclama equiparar l’habitatge a serveis com el de la salut o l’educació.

La situació política ha afectat el problema d’accés a un habitatge o les dificultat­s per conservar-lo?

Els problemes d’habitatge tenen al nostre país un caràcter estructura­l. No es dissenyen polítiques de llarg abast que els abordin d’una manera radical. Estem immersos des de fa set anys en mesures pal·liatives del gran drama de la pèrdua de l’habitatge, i hem oblidat i infravalor­at les raons explicativ­es que ens hi han conduït i la reflexió sobre com evitarem recaigudes, assegurant la normalitza­ció en l’accés a l’habitatge a una població que veu cada vegada més difícil pagar el seu cost.

L’enfrontame­nt entre els governs català i espanyol ha causat desatenció?

La crisi catalana en la seva expressió àlgida és relativame­nt recent si la mirem en una perspectiv­a de problemàti­ca de l’habitatge. Molt més greus han estat les retallades pressupost­àries estatals des de l’any 2010 fins al 2017 (caiguda del 70%); les contínues revocacion­s de la legislació autonòmica en matèria d’habitatge per part del TC que deixa desarmades les administra­cions properes als ciutadans davant els drames quotidians, i la gestió de la crisi financera amb un rescat bancari aliè a tota responsabi­litat social en la seva faceta immobiliàr­ia.

Quina ha de ser la prioritat després de les eleccions?

Imprescind­iblement s’ha de reconsider­ar el pressupost públic destinat a habitatge. Un 0,06% del PIB és insuficien­t i irrisori comparat amb el de països veïns. La pregunta és: volem sinceramen­t que el servei d’habitatge tingui un rang de garantia semblant al d’educació o el de salut, o bé continuem pensant que és un dret menor, reduït al campi qui pugui?

L’Ajuntament de Barcelona està actuant per solucionar aquesta problemàti­ca?

L’Ajuntament ha anat a totes en la resolució dels problemes més alarmants que la crisi ha plantejat a un nombre excessiu de persones (20.000 desallotja­ments en set anys). També ha fet un gran esforç en ajuts a les famílies per mitigar aquest impacte i prevenir mals pitjors. El pla d’habitatge 2017-2026 recull moltes línies de treball per augmentar el parc públic i social, però hauria de disposar de més potència –financera i urbanístic­a– per fer-les efectives amb celeritat.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ??
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain