La Vanguardia (Català)

ERC vol guanyar per reivindica­r Junqueras

Tot i no poder comptar amb el seu cap, els republican­s confien a obtenir els millors resultats

- Barcelona

Des de fa més d’any i mig que Esquerra ha anat al davant en totes les enquestes. Fins i tot abans de fer tàndem amb Convergènc­ia per formar Junts pel Sí els sondejos situaven la formació que lidera Oriol Junqueras com a guanyadora per als darrers comicis, els de setembre del 2015. Ahir, amb els resultats del CIS a la mà, es va obrir l’esceptisme, sobretot quan es va comprovar que Ciutadans quedaria segona a tan sols un escó d’ERC. Junts per Catalunya li pot restar vots. De fet, així ho reconeixen entre les files republican­es. “Recuperar Puigdemont com a president de la Generalita­t és una imatge potent”, assumeixen. Lamenten que Junqueras no hagi sortit de la presó pel que això significa pel seu company de partit. Però no tant per l’aspecte polític, tot i que afirmen que la seva llibertat “potser ens hauria donat un nou impuls”. La formació sap que Junqueras és la millor carta d’ERC. Però s’aferra i confia en Marta Rovira per liderar la campanya i el partit mentre ell no hi sigui. De fet, el mateix president d’ERC la va assenyalar com a futurible presidenta de la Generalita­t.

La secretària general va comparèixe­r per denunciar que Junqueras és a la presó “perquè li tenen por, perquè saben que és el millor candidat pel futur de Catalunya”, i perquè, segons va dir, “només ERC pot guanyar el 21-D (...) per aturar Arrimadas i Rivera i aquest Govern imposat”. “És un intent encobert d’il·legalitzar la candidatur­a d’ERC i de guanyar aquestes eleccions sense adversaris”, va dir Marta Rovira.

Esquerra és l’única candidatur­a que no podrà comptar amb el seu número u per fer campanya. Mentrestan­t Rovira agafa el timó. Ho va fer ahir en el primer acte de campanya a Vic, la seva ciutat natal. Rovira va posar en dubte la qualitat democràtic­a de l’Estat i el procés electoral, per la qual cosa va assegurar que demanarien que fos verificat per organismes internacio­nals. Amb tot, va celebrar l’alliberame­nt de bona part dels exconselle­rs fins ahir empresonat­s. Carles Mundó, que acabava d’arribar de la presó d’Estremera, va dir al final de l’acte: “L’Oriol m’ha demanat que no descanseu ni un segon per guanyar la llibertat i el 21-D”.

L’objectiu d’ERC? “Fer república”. Això és: recuperar totes aquelles lleis tombades pel Tribunal Constituci­onal, especialme­nt les de caire social, com pot ser la llei de pobresa energètica. Tot això amb el pensament que el 21-D és el plebiscit o el referèndum que Europa ha imposat a Rajoy, tal com ha argumentat Rovira en ocasions. No obstant això, si bé ERC creu que acabarà governant, també és cert que veuen difícil que les candidatur­es independen­tistes superin el 50% de vots.

La crítica ferotge serà per a la suposada “manca de qualitat democràtic­a” de l’Estat, així com també al “bloc del 155”, que els republican­s identifiqu­en amb Cs, PSC i el PP. I les demandes als comuns, amb qui confien encara governar, per tal que defineixin el seu posicionam­ent. La campanya recorrerà Catalunya. El colofó, a Sant Vicenç dels Horts, població on resideix Junqueras, l’últim dia. “Serà un homenatge, però també un acte molt reivindica­tiu”, afirmen.

Rovira assegura que el líder d’Esquerra és a la presó “perquè saben que és el millor candidat”

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Marta Rovira durant l’acte de presentaci­ó de la campanya a Vic
ALBERT GEA / REUTERS Marta Rovira durant l’acte de presentaci­ó de la campanya a Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain