La Vanguardia (Català)

Iceta defensa tornar a la política “de grans pactes i acords”

- RAÚL MONTILLA

El candidat del PSC es compromet a dir la veritat i a iniciar el “viatge de la reconcilia­ció”

Un acord entre l’Administra­ció, les empreses i els sindicats per fer créixer l’economia i els seus beneficis socials; un altre amb els agents socials per defensar el sistema públic, i un tercer per projectar Barcelona. Però també un pacte d’Estat sobre Catalunya que “no sigui per acontentar els independen­tistes, sinó per convèncer la majoria dels catalans”, que reconegui les caracterís­tiques “singulars” de la societat catalana, la seva “identitat nacional”, “autogovern” i que inclogui un finançamen­t millor.

Aquestes van ser algunes de les propostes que va llançar ahir el candidat del PSC, Miquel Iceta, durant la seva intervenci­ó en l’esmorzar informatiu Barcelona Tribuna, organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia, en què el candidat del PSC va advocar, davant l’actual “incertesa”, per un retorn “a una política que doni prioritat a l’establimen­t de grans pactes i acords estratègic­s que sumin esforços”. Una aposta pel catalanism­e pragmàtic d’un aspirant que vol ser, va dir, un president “honest” que iniciï el “viatge a la reconcilia­ció”. Per això es va comprometr­e a dir sempre la veritat. “Jo no diré una cosa en públic i una altra en privat”, va manifestar.

El candidat socialista, que a la nit va obrir campanya a l’Hospitalet de Llobregat, va assegurar que treballarà amb tangibles, sense ocultar les dificultat­s. I que amb l’objectiu de superar els entrebancs, optarà sempre per aconseguir “amplis suports socials per dur a terme reformes de tot tipus”, malgrat que ahir Iceta va incidir, sobretot, en les polítiques econòmique­s i socials. “Jo vull que els catalans vegin un president que es preocupa per defensar els febles davant l’amenaça de les desigualta­ts i els canvis que venen”, va assenyalar.

El dirigent socialista va propugnar un gran pacte entre catalans per fixar aquella agenda social, alhora que va desenvolup­ar la seva idea del gran pacte d’Estat sobre Catalunya, i va puntualitz­ar que no es busquen “privilegis”, tot i que sí que es “reconeguin les caracterís­tiques singulars de la societat catalana, la seva identitat nacional i vocació d’autogovern”.

El pacte serviria per abordar les 45 demandes plantejade­s per la Generalita­t –totes, tret del referèndum–: desenvolup­ar l’Estatut vigent i, “a partir de les oportunes reformes legals al Congrés, abordar algunes de les qüestions que el TC va considerar que s’havien de plantejar a través de lleis orgàniques”; però també negociar el finançamen­t autonòmic a partir de l’“ordinalita­t, quitament parcial del deute i un consorci tributari”. Iceta, en aquest context, va recordar que la idea de la condonació no la fa només pensant a Catalunya. “Jo parlo d’una hisenda federal”, va precisar.

“Després de veure com els independen­tistes han renunciat a millorar el finançamen­t de Catalunya i que el PP i Ciutadans no estan per la feina, els catalans que vulguin millorar el finançamen­t farien molt bé de donar suport a la meva candidatur­a”, va incidir el candidat socialista.

D’altra banda, el primer secretari del PSC va dubtar de la credibilit­at dels candidats que critiquen els comicis per haver estat convocats per l’article 155. “Jo no em presentari­a a unes eleccions que considerés il·legals o il·legítimes”, va dir, alhora que va remarcar que no farà president un candidat independen­tista, o un de Ciutadans i PP. Això sí, va dir que pactarà amb qui busqui un govern “capaç de complir la llei, fer política, solucionar problemes i fer que Catalunya guanyi en autogovern i finançamen­t”. “Amb qui estigui en aquesta tessitura, podrem pactar. Però vist això, quin millor president que jo mateix. La recepta Iceta!”, va ironitzar.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Miquel Iceta durant la intervenci­ó ahir al Barcelona Tribuna
ANA JIMÉNEZ Miquel Iceta durant la intervenci­ó ahir al Barcelona Tribuna
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain