La Vanguardia (Català)

Cs intentarà capitalitz­ar el vot constituci­onalista

Arrimadas comença la campanya impulsada per les enquestes

-

Les campanyes electorals són un còctel d’emocions agitades per les dades dels sondejos, les percepcion­s subjective­s del candidat i el seu equip de campanya, l’actitud dels simpatitza­nts que assisteixe­n als actes i les relliscade­s i els encerts propis (i aliens), a més del relat oficial que configuren diàriament els mitjans de comunicaci­ó. Es tracta d’un estat d’ànim que avui en la candidatur­a de Ciutadans és molt diferent del que es vivia el setembre del 2015, quan Inés Arrimadas, pràcticame­nt una desconegud­a, va carregar sobre les seves espatlles la responsabi­litat de substituir Albert Rivera –que ja preparava el seu salt polític a Madrid– en uns comicis que l’independen­tisme va qualificar de plebiscita­ris.

Si aleshores Ciutadans va encarar el camí de les urnes amb una barreja de prudència –per la incertesa d’haver perdut el líder abans de la batalla– i optimisme contingut –basat en unes enquestes que apuntaven a la pujada–, ara ho fa des del convencime­nt que, malgrat que aritmètica­ment serà molt difícil guanyar en nombre de diputats, sí que hi ha una possibilit­at remota d’erigir-se en la força més votada el 21-D. Això suposaria, sens dubte, un cop simbòlic al tauler polític català d’aquests últims anys.

Altres elements que enforteixe­n la confiança de Cs són l’experiènci­a d’Arrimadas com a líder de l’oposició en aquesta convulsa legislatur­a, cosa que li dona un coneixemen­t entre l’electorat que no tenia el 2015, i els últims sondejos, concretame­nt el CIS que es va publicar ahir, que assenyala la possibilit­at que Cs sigui la força més votada, davant d’ERC. “Som prudents; sense saber el nivell de participac­ió resulten molt difícils els vaticinis, però si aconseguim mobilitzar el constituci­onalisme podem donar una sorpresa”, afirmen des del quarter general, amb la principal preocupaci­ó de no cometre en aquests quinze dies de campanya un error que els penalitzi a les urnes. Recorden, en aquest sentit, la volatilita­t de l’escenari polític. Amb tot, subratllen que els seus simpatitza­nts “tenen ganes de votar, i el 21-D no fallaran”.

Precisamen­t, un dels objectius de la campanya, amb el lema electoral “Ara sí, votarem”, que va començar ahir a la nit a la sala Razzmatazz, és mostrar que el “canvi polític” a Catalunya, deixar enrere els cinc anys de procés independen­tista, és possible.

Per reforçar el seu paper d’alternativ­a, Arrimadas es va presentar com la representa­nt d’una opció “transversa­l” que vol tornar a cosir la societat catalana i reparar les “tres fractures” provocades per l’independen­tisme: la política, la social i l’econòmica.

Arrimadas va reclamar tant al PSC com al PP català que, “una vegada en la vida”, aparquin els seus interessos partidiste­s per intentar articular un govern constituci­onalista i de “sentit comú”, atès que, va avisar, en aquests comicis no només hi ha en joc el futur de Catalunya i Espanya, sinó també el d’una Unió Europea que no es pot permetre, va considerar, el ressorgime­nt dels nacionalis­mes.

 ?? XAVIER CERVERA ?? La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb els seus companys
XAVIER CERVERA La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb els seus companys
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain