La Vanguardia (Català)

Els comuns aposten per “sortir del bucle” i tornar a l’agenda social

El grup de Domènech podria ser decisiu per a la formació de govern

-

La polaritzac­ió convertirà aquesta campanya en un afer espinós per a Catalunya en Comú-Podem, una formació que es reivindica fora dels dos grans blocs de l’eix nacional. No fan costat als de l’article 155 ni als de la DUI. El perill és quedar desubicats.

Acusats d’equidistan­ts o, directamen­t, de practicar l’ambigüitat electorali­sta, el discurs dels comuns, sota la batuta de Xavier Domènech, és que Catalunya ha “de sortir del bucle” del procés i tornar a centrar-se en l’agenda social. CatComú intentarà parlar de corrupció, atur, les retallades en educació i sanitat, la violència masclista... els seus temes, els que li van donar l’alcaldia de Barcelona o la victòria en les generals del 2015 i el 2016.

Els sondejos no són bons, tot i que els comuns insisteixe­n que sempre els subestimen. L’últim del CIS els dona un 8,6% i 9 diputats, un resultat per sota del que va aconseguir la Catalunya Sí que es Pot de Lluís Rabell el 2015 (8,9%) o el que solia aconseguir ICV-EUiA (9,9% el 2012). A anys llum del 24,5% que va aconseguir Domènech en les últimes generals o el 25,2% d’Ada Colau. L’alcaldessa, que fa dos anys no va participar ni en un sol míting de CSQP, s’ha implicat aquesta vegada a fons. Serà el gran actiu de la campanya, amb l’aparador de la seva feina a l’Ajuntament de Barcelona. També Domènech, que després de dos anys al Congrés, al capdavant dels diputats catalans del grup confederal de Podem, no és un desconegut com era Rabell.

Domènech rivalitzar­à amb Iceta per vendre’s com el candidat de la reconcilia­ció, l’únic que pot reparar i suturar una Catalunya trencada en dos. “En el moment més ex- cepcional per a Catalunya, Domènech és l’únic que no genera cap hostilitat en una de les dues meitats”, defensen des de la formació.

La sutura passa per un referèndum pactat i una llei de claredat com la que va permetre votar als quebequeso­s. “No som independen­tistes”, ha dit Domènech, encara que a les seves llistes sí que n’hi hagi. Calculen que ho són un 30% de la seva militància i un 40% de votants, però no a ultrança: prioritzen la batalla social i en tindrien prou amb un blindatge de la llengua i un pacte fiscal.

Els comuns poden ser decisius si els dos blocs no sumen per si sols. “Nosaltres tenim la clau en aquestes eleccions (...) La clau del desbloquei­g, la clau per girar full, la clau del canvi i la clau d’un nou temps de solucions”, va dir ahir a la nit Domènech. La seva promesa és que només pactaran amb partits d’esquerra: PSC i ERC. Per fer president qui? Iceta diu que és el candidat Borgen, amb referència a la sèrie política danesa en què la líder d’un partit minoritari acaba de primera ministra pels vetos creuats. Els comuns ja xiuxiuegen que potser el veritable candidat Borgen és Domènech...

 ?? DAVID AIROB ?? Xavier Domènech, ahir a la nit amb Ada Colau
DAVID AIROB Xavier Domènech, ahir a la nit amb Ada Colau
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain