La Vanguardia (Català)

El declivi del pediatre de capçalera

-

LA pediatria està en un moment complicat: cada cop hi ha menys especialis­tes als centres d’assistènci­a primària, on es tracta d’una especialit­at molt valorada pels ciutadans. Gairebé la meitat dels profession­als a Catalunya d’aquesta especialit­at mèdica tenen més de 55 anys i en algunes zones entre el 30% i el 40% dels nens són atesos en els esmentats centres per metges generalist­es, amb la consegüent inquietud dels pares, molt sensibles al temor que els seus fills, de vegades de mesos, puguin necessitar una atenció d’acord amb les especifici­tats.

Certament, la figura tradiciona­l del pediatre –un dels metges de família més estimats– aporta confiança i tranquil·litat, la qual cosa no equival a dir que en el panorama actual els nens catalans estiguin mal atesos. Gran part del problema és una qüestió de percepcion­s: els pares exigeixen pediatres i la sanitat pública s’inclina per un model que potencia els equips i l’assistènci­a rellevant en centres hospitalar­is mentre que les consultes ordinàries poden ser ateses per metges generals en els centres d’atenció primària (CAP).

Estem davant un dret ciutadà innegociab­le (pediatres en l’assistènci­a primària) o en un punt obert a reformes a fi que el pediatre pugui desenvolup­ar la seva carrera d’una manera més ambiciosa per a ell i rendible per a la societat? Falten pediatres a Catalunya perquè es convoquen poques places en els MIR (62 cada any, per sota del ritme de jubilacion­s) però també perquè els metges acabats de llicenciar són molt reticents a exercir la pediatria als CAP, on es queixen d’atendre la major part de l’horari nens amb refredats i altres minúcies. Com menys especialis­tes hi ha, més feina s’acumula per als que exerceixen i menys possibilit­ats hi ha –a diferència de la pediatria en hospitals– d’ampliar coneixemen­ts, investigar o guanyar en formació a fi, per exemple, d’especialit­zar-se en branques amb demanda com la realitat trans o l’oncologia pediàtrica. L’informe del Síndic de Greuges sobre infantesa, publicat la passada setmana, es decanta d’entrada pel dret prioritari dels nens, i és per això que insta l’Administra­ció a cobrir les nombroses places vacants als CAP.

El panorama sobre el futur de la figura mèdica del pediatre no és particular de Catalunya i té disjuntive­s semblants a tot Europa. Les pròximes eleccions del dia 21 haurien de tenir la virtut que el Departamen­t de Salut torni a centrar-se –començant pel futur conseller o consellera– a estudiar i consensuar sortides a aquestes i altres qüestions decisives pel mantenimen­t de l’Estat de benestar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain