La Vanguardia (Català)

Aberració

- Pilar Rahola

Deixo per als juristes l’anàlisi dels propòsits i/o despropòsi­ts que acompanyen la decisió del jutge de mantenir a presó Junqueras, Forn i els Jordis. Al capdavall, tot aquest procés judicial, que s’intenta justificar per terra, mar i micròfon a Espanya, sembla delirant a ulls foranis. En aquests termes s’expressava l’advocat de Puigdemont, Paul Bekaert: “No hi ha hagut violència, ni corrupció. Aleshores, de què parlem quan parlem de sedició o rebel·lió?”. I reblava: “A Europa hi ha dues vares de mesurar. Imagini que el president del Parlament flamenc declara la independèn­cia de Flandes després d’un referèndum. Aniria a presó? És impensable”.

Si afegim que centenars de juristes han considerat una aberració l’argumentar­i de la Fiscalia i la interlocut­òria de la jutgessa Lamela que els va empresonar, i que tot plegat neix d’un important conflicte territoria­l que només es pot resoldre políticame­nt, la suma és catastròfi­ca per a la credibilit­at de la democràcia espanyola. Com diu Bekaert, és impensable, en termes democràtic­s, equiparar un colpista militar que s’aixeca en armes amb líders democràtic­s que han fet actes polítics, armats amb urnes, vots i parlaments. Si una urna és el mateix que

Ni una urna es pot equiparar a una pistola ni un líder democràtic és equiparabl­e a un Tejero

una pistola, i si un Tejero qualsevol és el mateix que el representa­nt institucio­nal d’un poble, avalat amb centenars de milers de vots, aleshores estem davant d’un desastre democràtic. Només falten els gurus del progressis­me com Monedero assseguran­t que “gràcies a l’independen­tisme s’ha despertat la força del feixisme a tot Espanya” per tornar-nos tots bojos. Mare meva, si aquests han de ser aliats de la concòrdia!

Però més enllà dels debats que coneixem i que, a hores d’ara, semblen debats ensordits, perquè les posiciones estan blindades, hi ha una realitat humana terrorífic­a que no podem oblidar: la de quatre homes que, després de setmanes a la presó, continuara­n allunyats de la família, de la seva vida normal, dels amics i companys i, a hores d’ara, també del seu compromís electoral. No estan a la presó per ser lladres o assassins o narcos o terroriste­s, sinó per haver intentat complir amb les promeses electorals que els varen dur al govern i el mandat parlamenta­ri que els avala. Que tot això de tanta importànci­a per a qualsevol democràcia –atès que estem parlant de representa­nts del poble– quedi reduït a una qüestió penal, deslligat de les causes i les contingènc­ies polítiques que l’acompanyen i sigui equiparabl­e a crims enormes –com l’aixecament d’una rebel·lió armada– és una aberració inimaginab­le en el segle XXI. Amb l’afegit que es tracta de polítics i activistes de llarga tradició pacifista. No pot ser bo, ni justificab­le, ni defensable que una democràcia actuï així contra una causa i uns representa­nts democràtic­s, d’aquesta manera brutal. La desgràcia és que, en el cas català, aquesta aberració repressiva l’hem patida moltes vegades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain