La Vanguardia (Català)

M’he quedat sense pediatre

La falta d’especialis­tes arriba al 40% de nens en algunes zones, on els supleixen metges de família

- ANA MACPHERSON

Esperar tres setmanes per a la revisió del nounat? “De sobte, la nostra magnífica atenció pediàtrica al CAP de la Vila Olímpica s’havia esfumat. No hi havia pediatre per a tothom”, explica Àngels Castillo, usuària d’aquest servei sanitari públic.

Problemes de titulacion­s i altres circumstàn­cies organitzat­ives semblaven haver-se conjurat perquè en aquest CAP passessin de quatre pediatres (dos de matí dos de tarda) a tres; després dos, després cap, per malaltia. Es va procurar algun reforç i els metges de família van atendre les urgències, però no es podia programar cap visita. Molt diferent del que tenien. “Et trucaven a la nit davant qualsevol problema delicat, teníem el seu telèfon o el seu correu. Les pediatres eren els nostres referents amb els fills”, explica Eva Tel, una altra de les mares afectades.

La qüestió va deixar de ser un problema personal, íntim. Usuàries d’aquella atenció pediàtrica que no es coneixien de res es van començar a organitzar per posar el crit al cel. “En tres setmanes hem fet un màster en ràtios, especialit­ats, titulacion­s i ens hem organitzat per reclamar. De moment, sembla que hem aconseguit la solució. S’han convocat places i hi tornarà a haver pediatres”. Des del Pamem, l’organitzac­ió municipal que gestiona aquest CAP, asseguren que no han estat mai sense pediatre, que ho anaven solucionan­t amb reforços d’altres centres, però reconeixen que els costa de trobar especialis­tes per a primària. Fins i tot en una bona zona de Barcelona com aquesta.

En falten 300 a Catalunya Per què no es troben profession­als que s’ocupin dels petits, de les vacunes, el creixement, l’obesitat, les infeccions, els problemes d’aprenentat­ge i totes les malalties de més importànci­a que es detecten en la primària? “Falten 300 pediatres a Catalunya, en algunes zones entre el 30% i el 40% dels nens estan sent atesos per metges no pediatres”, explica el president de la Societat Catalana de Pediatria, Valentí Pineda.

El problema s’arrossega des de fa anys. En fa deu que es va definir un pla a llarg termini al Departamen­t de Salut per afrontar el problema, però no s’ha desenvolup­at i la situació ha empitjorat. Aquest any es va emprendre una estratègia d’assistènci­a primària i comunitàri­a a Catalunya però es van oblidar d’entrada dels pediatres. Ara s’han incorporat, però els diagnòstic­s sobre el que cal fer difereixen. “Els especialis­tes que surten del MIR, 62 cada any a Catalunya, resulten insuficien­ts per atendre les necessitat­s i reposar la pèrdua per jubilacion­s, però a més no volen anar a una primària pràcticame­nt incompatib­le amb la vida familiar, perquè només hi ha oferta a la tarda, en què és molt difícil continuar formant-se, en què uns han de substituir els altres sobrecarre­gant-se l’agenda perquè no es troben substituts...”, enumera Vicente Morales, vicepresid­ent de la Catalana de Pediatria. És el mateix panorama a totes les comunitats. Fa una setmana es va suspendre la vaga de pediatres de primària a Cantàbria amb un pacte d’horaris i substituci­ons.

“Les dades no coincideix­en amb les nostres, tampoc la interpreta­ció”, assenyala Cristina Nadal, directora d’Atenció Sanitària a la Conselleri­a de Salut. “Dels 369 equips de primària que tenim a Catalunya, només en nou consta que no atenguin pediatres, sinó metges de família amb preparació pediàtrica”.

Quatre mocs Però al marge de la discrepànc­ia en les xifres, Nadal afirma que no fan falta més pediatres per a primària. “Si es formessin més MIR seria perquè se subespecia­litze ssin en altres branques de la pediatria que no paren de créixer en necessitat­s, com els endocrins pediàtrics per atendre la realitat trans o l’oncologia pediàtrica. I no els faltaran llocs de treball. Tots volem que els qui ens atenguin quan un dels nostres nens té un problema greu siguin els màxims experts. I no volen especialit­zar-se per veure els quatre mocs a la consulta, treballant pràcticame­nt sols, profession­als sense possibilit­ats d’anar a un congrés i actualitza­r els coneixemen­ts. El model no funciona. Ja no existeix el metge de poble”. L’informe sobre infantesa del Síndic de Greuges publicat la setmana passada recomana, en canvi, que la Generalita­t afronti aquest dèficit del 40% i que es reconegui el dret dels nens a ser atesos per un pediatre.

“No m’hi veig” Laura Marchena, barcelonin­a, resident de pediatria en un hospital alemany, coincideix amb Nadal. “No m’hi veig. Un pediatre pot estar molt ben format, però aïllat, no pot ser igual de resolutiu. A més, lluny de l’hospital

perdries contacte amb subespecia­listes pediàtrics, i no tindries la possibilit­at de continuar aprenent d’experts”. Enumera allò que menys li agrada de la primària, a la qual en el MIR a Espanya amb prou feines hi dediquen tres mesos en els quatre anys d’especialit­at: “la molt alta pressió assistenci­al, la manca de treball en equip, els mals horaris (difícil- ment compatible­s amb la maternitat), poques possibilit­ats de formació, falta de suplents, i, a sobre, a primària els salaris són pitjors”.

Un altre model en expansió

Els pediatres coincideix­en que cal canviar el model. “Hi ha diverses experiènci­es d’agrupacion­s d’especialis­tes de diferents equips de primària en un centre més gran que s’organitzen per atendre diverses poblacions o diferents zones de la ciutat, sempre vinculats a algun hospital de referència”, explica Morales. “Aquesta agrupació és més incòmoda per a les famílies, que s’han de desplaçar de vegades a un altre poble, però a canvi tenen pediatres molt formats, no sobrecarre­gats, que s’organitzen les suplències i els horaris, que poden convocar especialis­tes per tractar en profundita­t casos difícils”. L’ICS ha desenvolup­at diverses agrupacion­s d’aquest tipus i ara, a Barcelona, una tercera part dels CAP treballen així.

El que no comparteix­en els pediatres és la idea que la seva feina de primària sigui atendre quatre mocs. “Al Regne Unit, quan van faltar pediatres es va encarregar la tasca als metges de família i van deixar els especialis­tes en nens com a consultors. Ha suposat problemes en l’ús d’antibiòtic­s, més proves complement­àries, retards en el diagnòstic. Aquí hem anat mantenint la qualitat, però estem al límit”, afirma Vicente Morales.

 ??  ?? Un grup de nou mares lidera la protesta en el CAP de Vila Olímpica en defensa d’una atenció pediàtrica “molt bona”
Un grup de nou mares lidera la protesta en el CAP de Vila Olímpica en defensa d’una atenció pediàtrica “molt bona”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain