La Vanguardia (Català)

Barcelona aspira a ser la seu del Comitè Paralímpic Internacio­nal

La capital catalana ofereix les dependènci­es administra­tives de l’Estadi Olímpic de Montjuïc

- RAMON SUÑÉ

En alguns dels actes programats per commemorar –discretame­nt– el 25è aniversari de Barcelona’92 algú va recordar que aquell any màgic la capital catalana també va acollir una edició dels Jocs Paralímpic­s. En els coffee breaks d’aquelles sessions un punt nostàlgiqu­es més d’un assistent va llançar la pregunta al vol: “I per què no es presenta candidatur­a als Jocs del 2032?” El govern d’Ada Colau no es planteja en absolut aquesta possibilit­at, però sí que té al damunt de la taula l’opció d’assumir un repte molt més modest però d’alt contingut simbòlic en què l’Ajuntament de Barcelona ja uns mesos que treballa: convertir aquesta ciutat, a curt termini, en la nova seu del Comitè Paralímpic Internacio­nal (CPI).

En aquelles tardes de records olímpics, un barceloní bon coneixedor dels secrets de la governança de l’esport mundial va comentar les intencions del CPI d’abandonar l’antiga capital federal alemanya, Bonn, per mudarse a una altra ciutat més atractiva i que reuneixi les condicions per desenvolup­ar els seus plans de creixement. Segurament, aquesta persona, en general molt ben informada, sabia que entre els directius del CPI i un petit equip format per polítics, tècnics i funcionari­s de diversos departamen­ts municipals ja s’havien entaulat contactes per explorar les possibilit­ats d’un trasllat a Barcelona. Aquests contactes continuen avui, com demostra la presència a la ciutat d’una delegació del CPI que diumenge passat va visitar, i no per caprici, l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

La Vanguardia ha pogut confirmar per diverses fonts que, efectivame­nt, Barcelona és la principal favorita per acollir el Comitè Paralímpic Internacio­nal. Aquestes fonts apunten que les negociacio­ns amb el CPI les haurien comandat, des que es van iniciar fa set o vuit mesos, membres de les àrees de Promoció Econòmica i d’Esports de l’Ajuntament així com de l’empresa municipal BSM, gestora de les instal·lacions olímpiques de Montjuïc. Es dona la circumstàn­cia que tots tres departamen­ts eren fins fa molt poques setmanes sota la direcció del PSC, una condició que ha canviat com a conseqüènc­ia de la ruptura del pacte de govern que durant any i mig van mantenir l’alcaldessa Ada Colau i el socialista Jaume Collboni.

Pel que sembla, les probabilit­ats que aquesta aventura arribi a bon port són molt altes. Cal, no obstant això, que el govern dels comuns, de nou en solitari, reculli el guant deixat pels seus exsocis perquè aquest no es converteix­i en un projecte de promoció internacio­nal de Barcelona truncat pels problemes polítics.

Segons ha pogut saber aquest diari, el CPI no té un procés obert de ciutats candidates. Va ser el mateix comitè, que vol prendre una decisió sobre la seva futura casa entorn del proper mes de març, el que va entrar en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona. Aquest ha posat a disposició del Comitè Paralímpic Internacio­nal un edifici emblemàtic, a l’estil de la torre Glòries que els promotors de la candidatur­a espanyola a l’Agència del Medicament van oferir com a seu de l’organisme comunitari: l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Aquesta instal·lació conté a les tripes uns espais per-

LA MUDANÇA El comitè, que es proposa deixar Bonn, va contactar amb l’Ajuntament ja fa mesos

UNA CURSA DE RELLEUS La negociació es va iniciar amb l’equip del PSC; ara BComú hauria de recollir el guant

manents d’oficines i sales de reunions (uns 2.000 m2 amb accés directe des del carrer) a més d’altres dependènci­es comunes que es podrien utilitzar també per a les necessitat­s del CPI, com la sala de premsa o l’auditori.

El fet que el fallit parc temàtic de l’esport Open Camp, que ocupava bona part d’aquestes dependènci­es administra­tives, no tornarà a obrir les portes deixa lliure tot aquest espai per a ús del Comitè Paralímpic, un organisme que ha elegit nou president fa tres mesos, el brasiler Andrew Parsons. Serien necessàrie­s algunes obres d’adaptació de les instal·lacions, com la construcci­ó d’alguna rampa per a cadires de rodes i alguns treballs de climatitza­ció, per deixar la instal·lació en perfectes condicions per al nou ús.

Més enllà del que pugui representa­r la presència a Barcelona d’un organisme internacio­nal que vol créixer fins a assolir els 125 o 130 treballado­rs, l’obtenció de la seu del Comitè Paralímpic Internacio­nal tindria per a aquesta ciutat, com a mínim, un doble valor simbòlic. D’una banda, reforçar el record de la cita olímpica que va contribuir decisivame­nt a modelar la Barcelona actual. D’altra banda, consolidar la imatge d’una metròpoli que fa bandera de l’accessibil­itat, una idea molt transversa­l en la política local i que podria convèncer definitiva­ment l’equip d’Ada Colau de l’interès estratègic d’aquesta operació.

 ?? IAN LANGSDON / EFE ?? El logotip dels Jocs Paralímpic­s del 2024, que se celebraran a París
IAN LANGSDON / EFE El logotip dels Jocs Paralímpic­s del 2024, que se celebraran a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain