La Vanguardia (Català)

Trump no assisteix als premis del Kennedy Center per l’amenaça de boicot

Els premis del Kennedy Center es lliuren sense la presència de la parella presidenci­al

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

En general, l’assistènci­a d’un president a un homenatge és la cirereta a aquell reconeixem­ent. Els Estats Units, sota el trumpisme, trenquen les normes i, a més, els ho agraeixen. Ja té el seu què que els elegits per a la glòria se sentin alleujats per saber que la màxima autoritat del país no assisteix a la seva celebració.

La cantant i compositor­a Gloria Estefan, el productor de televisió Norman Lear, el raper i actor LL Cool J, la ballarina Carmen de Lavallade i el músic i productor Lionel Richie van rebre els prestigios­os premis del Kennedy Center, en la seva 40a edició, la festa social més important que se celebra a Washington.

Potser és l’any en què es mostra més la diversitat. Entre altres raons perquè, a més de tres afroameric­ans, Gloria Estefan és la primera ciutadana cubanoamer­icana que rep aquesta distinció. “Estic molt orgullós de representa­r la meva raça entre aquests guardonats”, va dir Lear petant-se de riure, amb 95 anys i veterà de la Segona Guerra Mundial.

Ell, amb un activisme polític que es remunta a dècades, va amenaçar de boicotejar l’acte si a la cerimònia apareixia el president Donald Trump. De Lavallade va subscriure la seva opinió, així com altres implicats. La Casa Blanca va entendre el missatge. El president i la primera dama, Melania Trump, van anunciar a l’agost que no assistirie­n a l’esdevenime­nt, i es convertiri­en així en la primera parella presidenci­al que pren aquesta decisió. “No hi assistirem perquè no hi hagi cap distracció política”, va assenyalar Trump al seu dia.

El que no va poder evitar és que

al llarg de la nit se sentissin missatges de fàcil interpreta­ció en aquesta època. “El compromís del meu pare amb la llibertat, amb el mandat de la llei, la tolerància religiosa, el desarmamen­t nuclear i la innovació científica van inspirar una generació que va transforma­r la nostra nació”, va dir Caroline Kennedy durant la seva benvinguda.

Malgrat l’absència del president dels Estats Units, la gala encara va tenir la capacitat de recaptar més

Entre els homenatjat­s, una cubanoamer­icana, tres afroameric­ans i només un anglosaxó

de sis milions de dòlars, una xifra una mica més alta que la que es va aconseguir el 2016.

“No puc passar per alt aquesta nit que una noia immigrant ret homenatge a una altra”, va subratllar l’artista Rita Moreno en un segment gravat en la prèvia a la festa que va tenir lloc dissabte ael Departamen­t d’Estat. “Aquest és el somni americà i la Gloria i jo estem vivint cada minut d’aquest somni”, va remarcar.

Els cineastes J.J. Abrams i Rob Reiner van elogiar Lear. Meryl Streep, premiada el 2011, va retre honors a De Lavallade, mentre que Kenny Rogers va fer el mateix amb Richie, per a qui Steve Wonder es va posar al piano.

LL Cool J, nascut a Queens (Nova York) amb el nom de James Todd Smith, no només es va convertir en el primer músic de hiphop que rep aquesta distinció. Com a símbol d’un temps, també figura, amb 49 anys, com el premiat més jove. “Soc humil, però soc el primer”, va dir, fent broma, amb ressonànci­es trumpistes.

 ??  ?? A peu dret, LL Cool J (amb gorra) i Lionel Richie, i asseguts, Carmen de Lavallade, Norman Lear i Gloria Estefan
A peu dret, LL Cool J (amb gorra) i Lionel Richie, i asseguts, Carmen de Lavallade, Norman Lear i Gloria Estefan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain