La Vanguardia (Català)

Barcelona acull el programa per pal·liar la falta d’aigua

El projecte Prima, amb una inversió de gairebé 500 milions, busca solucions científiqu­es contra la desertific­ació de la Mediterràn­ia

- CELESTE LÓPEZ

L’ambiciós programa Prima (Partnershi­p for Research and Innovation in the Mediterran­ean Area), en part finançat per la Unió Europea i subscrit per 19 països de la Mediterràn­ia, comença una etapa en la recerca de solucions innovadore­s, eficients i sostenible­s per pal·liar l’escassetat d’aigua i d’aliments que tenalla els territoris mediterran­is. La Fundació Prima, dirigida per Octavi Quintana-Trias i amb seu a Barcelona (Centre Nacional de Supercompu­tació), llançarà a primers del 2018 les primeres convocatòr­ies, va anunciar la secretària d’Estat d’R+D+i, Carmen Vela.

El programa disposa de gairebé 500 milions d’euros per als pròxims set anys, dels quals 274 seran aportats pels països participan­ts (Espanya n’ha compromès 30) i la resta, 220, la Unió Europea. El comissari europeu d’Investigac­ió, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, present en l’acte de presentaci­ó d’aquest programa al món de la universita­t, empreses, organismes públics d’investigac­ió, es va mostrar convençut que als 11 països europeus i als 9 riberencs de la Mediterràn­ia (entre els quals, Algèria, el Líban, Egipte, Israel i Turquia) se n’hi sumaran més, cosa que incrementa­rà el pressupost global, inclosa la participac­ió de la Unió Europea.

Però, què és Prima? Un projecte científic extrafront­erer que busca solucions a la falta d’aigua i la reducció d’aliments que afecta 180 milions de persones i que amenaça de generar una inestabili­tat encara més gran a l’àrea (les migracions, en part, tenen l’origen en l’escassetat de recursos hídrics i, per tant, de l’economia). El seu objectiu és connectar els experts en la recerca de mesures que no només pal·liïn sinó que reverteixi­n aquesta situació, sobrevingu­da pel canvi climàtic i la urbanitzac­ió desmesurad­a, entre d’altres, com va explicar Moedas.

La idea d’unir els països de la Mediterràn­ia per afrontar els reptes relacionat­s amb l’aigua i l’alimentaci­ó a la Mediterràn­ia, en particular en els sistemes agrícoles sostenible­s, la cadena de valor agroalimen­tari per al desenvolup­ament local i la gestió dels recursos hídrics, va sorgir fa cinc anys. Però no ha estat fins aquest any que se n’ha posat en marxa l’estructura (aquest estiu, es va decidir la seu a Barcelona). “Prima per a mi és el gran projecte, és l’exemple clar que la unió de la ciència en la recerca d’un problema clar, la falta d’aigua, és possible”, va explicar el comissari europeu, enginyer hidràulic de formació.

Per Moedas, aquesta iniciativa científica s’ha de centrar en les persones. El sud d’Europa i el nord de l’Àfrica tenen problemes seriosos d’aigua i els investigad­ors tenen a les seves mans buscar solucions sostenible­s i barates que es puguin aplicar a tots els països. “En aquest programa l’important són les solucions, no les publicacio­ns en revistes científiqu­es. Prima és un model que unirà científics de 19 països per solucionar problemes de la gent”, va assenyalar el comissari.

Segons el seu parer, aquesta iniciativa servirà per demostrar que els projectes científics internacio­nals poden ser efectius per a problemes de pes i amb repercussi­ons polítiques i econòmique­s importants, com ara els migratoris. L’escassetat d’aigua i la falta d’aliments són font d’inestabili­tat i seguretat als territoris afectats, “podem demostrar que la diplomàcia científica és efectiva”, va indicar el comissari.

Segons la seva opinió, aquesta iniciativa internacio­nal obre vies de col·laboració entre els països participan­ts en igualtat i benefici mutu, un camí, possibleme­nt, amb més garanties d’èxit que la via política.

La iniciativa, en la qual participa la UE, aglutina científics d’11 països europeus i 9 d’africans i de l’Orient Mitjà

 ?? JAVIER BLASCO / EFE ?? L’objectiu d’aquest programa és millorar la gestió de l’aigua a través de la innovació
JAVIER BLASCO / EFE L’objectiu d’aquest programa és millorar la gestió de l’aigua a través de la innovació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain