La Vanguardia (Català)

El parc del Montseny aprova amb bona nota un servei de bus llançadora

- PALOMA ARENÓS

La pròxima primavera el Montseny estarà una mica més a prop. La Diputació de Barcelona treballa per implantar un servei regular d’autobusos els caps de setmana i en dates de màxima afluència per accedir al parc natural amb transport públic i que els usuaris aparquin el vehicle privat. Les sortides seran des de Sant Celoni i des de la localitat veïna de Campins. Però en cap cas no es prohibirà la circulació dels cotxes fins a la vall de Santa Fe ni en altres carreteres del parc.

Així ho van anunciar ahir el diputat adjunt d’espais naturals de la Diputació, Jesús Calderer, i la directora d’aquesta reserva de la biosfera, Joana Barber. Tots dos van fer un balanç de la prova pilot feta durant tres caps de setmana els mesos d’octubre i novembre, així com la festivitat de Tots Sants. Segons Calderer, una de les aspiracion­s dels responsabl­es del parc natural és “facilitar vies més sostenible­s d’accés” a diferents llocs i reduir l’ús del vehicle privat en aquest espai natural. Per a la prova pilot, es va habilitar una zona d’aparcament a Campins, a l’inici del parc, amb capacitat per a 500 vehicles. Des d’aquest punt es va establir un servei regular d’autobusos gratuïts fins a Santa Fe cada 30 minuts, entre les 11.30 i les 16 hores i en sentit contrari, amb l’última sortida a les 17.10 hores. El trajecte, de 16 quilòmetre­s, dura uns 40 minuts. A més, es va posar en servei una segona línia entre l’estació de Renfe de Sant Celoni i Campins, des d’on s’enllaçava amb el primer autobús.

En total, 1.186 persones han utilitzat aquest servei, una xifra “molt satisfactò­ria”, segons els seus impulsors. Barber va destacar que “un 35% dels usuaris han fet tot el recorregut en transport públic. Han arribat fins a Sant Celoni amb tren i des d’allà han prosseguit fins a Santa Fe. Molts venien de Barcelona i de municipis propers, però ens ha sorprès positivame­nt que molts procedissi­n de la línia de Girona”.

Fins fa poc, una vegada s’ocupaven les 200 places del pàrquing de Santa Fe, els conductors deixaven els vehicles aparcats com podien, als vorals, amb les consegüent­s dificultat­s de mobilitat i el perill constant per a la fauna del parc. Barber assegura que amb l’ús dels autobusos, “les multes per mal aparcament van caure un 95% el dies que va estar actiu el sistema de bus llançadora”.

Calderer va assenyalar que el futur

Els autobusos eviten que els automobili­stes aparquin a les cunetes de qualsevol manera un cop s’omple el pàrquing

servei de transport públic que s’implanti “no s’hauria de limitar a la vall de Santa Fe, sinó que es podria establir per altres punts del parc amb una afluència important de visitants”. Barber reconeix que “amb les xifres a la mà, ara ja sabem què i com es pot millorar. Podem corregir el tema dels horaris, que s’haurien d’iniciar més d’hora perquè hi ha gent que va d’excursió de bon matí i vol aprofitar la visita al Montseny, i el mateix per a l’hora de recollida, especialme­nt, quan faci més bon temps, per als qui vulguin allargar la sobretaula”.

 ?? PEDRO CATENA /ARXIU ?? Una imatge habitual als accessos del parc durant l’estiu
PEDRO CATENA /ARXIU Una imatge habitual als accessos del parc durant l’estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain