La Vanguardia (Català)

Oliviero Toscani torna a Benetton

El polèmic fotògraf publicitar­i va deixar la marca el 2000

- Redacció i agències

Després de deixar de treballar per a la marca l’any 2000, Oliviero Toscani, un dels fotògrafs publicitar­is més polèmics dels últims temps, ha tornat a col·laborar amb Benetton. Ho ha fet en la primera campanya d’una nova era per a la firma italiana, que es troba en un procés de reestructu­ració des que a inicis d’aquest any la direcció de l’empresa passés a mans de Marco Airoldi, que tracta de “treure-la dels números vermells que va deixar el 2016”, en les seves pròpies paraules.

Un nounat encara amb el cordó umbilical, una monja i un capellà fent-se un petó o un home malalt de sida a punt de morir van ser algunes de les impactants imatges de les sempre controvert­ides campanyes de Toscani per a Benetton.

Quan Toscani va deixar Benetton es va dir que el detonant va ser una altra campanya polèmica, en la qual apareixien retrats de condemnats a mort a Texas, per la qual se'l va acusar d’explotar el patiment aliè, però ell ho ha negat i ha recordat que ja havia anunciat anteriorme­nt que deixaria la firma. “Ningú no es va enfadar amb mi. Benetton sempre ha estat en contra de la pena de mort, l’empresa donava suport a la meva idea. Jo me’n vaig anar, com ja havia dit, perquè volia tenir altres experiènci­es... Ara els nostres camins s’han tornat a creuar. Això és tot”.

La primera campanya després de la seva incorporac­ió té, com era d’esperar, una forta càrrega social, però visualment és menys agressiva que les imatges antigues. En aquesta ocasió és una referència al multicultu­ralisme i la immigració a través d’una fotografia on apareixen 28 nens de 13 països diferents aprenent junts en una escola.

“Es tracta d’una escola de Milà, però podria ser qualsevol altre lloc, nens de cinc continents, la societat del futur. Vaig pensar que era un símbol: l’escola primària, tornar a començar i una imatge que podria ser notícia a qualsevol diari: el reflex del gran problema de la societat d’avui, la integració. La tasca de l’art és provocar una comprensió millor, una cultura millor, un estil de vida millor, una política millor, una societat millor. Això és Benetton”.

La primera nova imatge del publicista per a la firma mostra els nens de 13 països d’una escola de Milà

 ?? ERNESTO RUSCIO / GETTY ?? Oliviero Toscani va treballar com a publicista per a Benetton durant 18 anys fins al 2000
ERNESTO RUSCIO / GETTY Oliviero Toscani va treballar com a publicista per a Benetton durant 18 anys fins al 2000

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain