La Vanguardia (Català)

El servei d’Ava Gardner

Paco León retratarà a ‘Arde Madrid’ el xoc cultural als anys seixanta entre l’elit hedonista i l’Espanya franquista

- F. PUIG Barcelona

Paco León és una ànima inquieta. Per esquivar el perill que el personatge d’en Luisma, a Aida, l’etiquetés per sempre, l’actor ha apuntalat una trajectòri­a brillant al davant i al darrere de les càmeres que ha marcat distàncies. El pas següent en la seva carrera és Arde Madrid, una nova sèrie original de Movistar+ creada, escrita i protagonit­zada també pel cineasta sevillà que es començarà a rodar a partir del gener. Es tracta d’una comèdia realista ambientada al Madrid dels seixanta que mostrarà el xoc cultural entre l’elit hedonista madrilenya i l’Espanya franquista des del punt de vista dels criats de personatge­s històrics com Ava Gardner, Charlton Heston, Aline Griffith o el general Juan Domingo Perón, que també apareixera­n a la sèrie amb un paper secundari.

“Darrere de cada moment històric sempre hi ha algú fent els llits” és el concepte que serveix de base per a la sèrie, creada per Paco León juntament amb Anna R. Costa després de cinc anys de feina. “El context històric que hem buscat parteix d’una anècdota: el 1961 Ava Gardner és la veïna de dalt del general Perón. Imagineu-vos el que devia passar aquell senyor”, va dir de broma l’actor la setmana passada a la presentaci­ó als mitjans de la sèrie, amb un primer lliurament de vuit episodis de mitja hora de durada.

“Podem dir que, gràcies a la falta de llibertat de premsa a l’Espanya franquista, l’elit madrilenya va viure una festa poc coneguda. Gaudien d’un nivell de llibertat impensable a l’època. Ava era un huracà, i a Espanya encara més. Actuava com un home, era una mica marciana”, va continuar explicant León abans d’afirmar que, malgrat això, els veritables protagonis­tes de la sèrie seran els membres del servei domèstic d’Ava Gardner, als quals donaran vida els actors Inma Cuesta, Anna Castillo, Julián Villagrán i el mateix Paco León. El personatge d’Ava Gardner estarà interpreta­t per una actriu americana de què encara no s’ha revelat el nom.

Inma Cuesta dona vida a la protagonis­ta de la sèrie, Ana Mari, una dona que pertany a la Sección Femenina i fingeix un fals matrimoni amb en Manolo (Paco León) per entrar a treballar per a Ava Gardner. “Em sento absolutame­nt excitada per abordar aquest personatge tan complex i amb tantes arestes perquè és difícil trobar personatge­s femenins així”, diu.

L’altra creadora de la ficció, Anna R. Costa, va oferir alguns detalls del guió i del procés creatiu de la sèrie: “L’Ava estava considerad­a per les altres dones com una puta. A nosaltres ens interessav­a mirar el personatge com una dona lliure, moderna, que feia el que volia. El contrast amb el personatge de l’Ana Mari ens ha ajudat molt a explicar aquest doble univers. L’elit més moderna i liberal i l’Espanya grisa de la gent humil que era analfabeta i passava gana”.

La voluntat dels creadors d’Arde Madrid, segons avança León, era “fer alta comèdia, que tingués un cert glamur realista, també per una ambició temàtica”. I afegeix: “Que la comèdia ens serveixi per parlar d’altres temes, com el franquisme, l’analfabeti­sme sexual, la situació de la dona...”. Aquesta és la segona col·laboració de Paco León amb Movistar+ després de ser un dels protagonis­tes de la sèrie La peste, que s’estrenarà al gener.

 ?? MOVISTAR+ ?? Paco León en la trobada amb mitjans en un tablao de Madrid
MOVISTAR+ Paco León en la trobada amb mitjans en un tablao de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain