La Vanguardia (Català)

Redefinir la pediatria a la primària

- Jaume Padrós i Selma

Pediatria és una especialit­at mèdica amb un grau elevat de subespecia­lització, un nivell de feminitzac­ió superior al que registra de manera generalitz­ada la professió i amb presència majoritàri­a a l’atenció primària. Més enllà de si es formen un nombre suficient d’especialis­tes per cobrir les necessitat­s assistenci­als en pediatria, alguns factors expliquen, almenys en part, que puguin haver-hi dificultat­s per contractar pediatres, tant al sistema sanitari públic com al privat i, molt especialme­nt, a l’atenció primària.

En primer lloc, l’augment de la precarieta­t laboral en els últims anys i l’increment de la temporalit­at i la inestabili­tat entre els profession­als menors de 45 anys. Les ofertes laborals que ofereix sovint l’atenció primària són, d’entrada, poc atractives per als pediatres. Cal afegir-hi horaris gens compatible­s amb la conciliaci­ó de la vida laboral i familiar, una necessitat expressada de manera insistent pels profession­als joves, tant per les dones com, cada cop més, també pels homes.

D’altra banda, gràcies a un estudi del CoMB, sabem que els pediatres d’atenció primària se senten més sols i estan menys satisfets que els seus col·legues dels hospitals. Perceben que tenen menys possibilit­ats de promoció profession­al, menys control sobre la seva feina i menys participac­ió en la presa de decisions de les organitzac­ions. El problema, doncs, és també de model.

La formació en Pediatria és hospitalàr­ia, una contradicc­ió que caldria revisar. Molts pediatres prefereixe­n cursar màsters per formar-se en subespecia­litats, en lloc d’incorporar-se al mercat laboral un cop finalitzen la residència.

Aquest escenari convida a plantejar la necessitat de millorar les condicions profession­als i de redefinir l’atenció pediàtrica a primària per fer-la més atractiva per als profession­als i més resolutiva per als pacients. Per exemple, promovent models –com ja existeixen a Catalunya de manera exitosa– que afavoreixi­n el treball en equip i la col·laboració amb pediatres dels hospitals de referència, així com la possibilit­at de desenvolup­ar alguna subespecia­lització també en l’àmbit de la primària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain