La Vanguardia (Català)

Entitats de salut mental brinden suport pel desgast emocional a Barcelona

- ANA MACPHERSON Barcelona

Les entitats de salut mental que van col·laborar a Barcelona per l’atemptat de l’agost han promogut ara fer front al malestar psicològic derivat dels mesos de controvèrs­ia política. En un manifest que firmen una trentena d’equips, es parla del desgast emocional que va començar amb la crisi, es va aguditzar amb l’atemptat i es va agreujar amb el conflicte d’aquests últims mesos. Aquestes entitats van plantejar a l’Ajuntament fer una cosa que ajudés la població a sortir de l’insomni col·lectiu en què una gran part de la població semblava estar sumida.

Entre les propostes de les entitats que han prosperat hi ha formar petits equips psicopedag­ògics en casals i centres cívics perquè puguin identifica­r les persones especialme­nt afectades amb l’objectiu que puguin ser derivades a equips de salut mental pròxims.

Passades les eleccions, perquè no es pugui malinterpr­etar, es farà una campanya amb cartells, vídeos i tríptics per reconèixer i comprendre les sensacions, símptomes i sentiments que provoquen malestar psicològic i que estan directamen­t relacionat­s amb la controvèrs­ia viscuda.

En un manifest de les entitats participan­ts s’explica que el malestar causat per tanta discrepànc­ia, fins i tot entre amics i familiars, és “una reacció inevitable i protectora”. El problema és que aquest fet natural tensa les relacions i dificulta “la gestió de la divergènci­a o el conflicte amb altres persones del nostre entorn”. Per això, recomanen començar reconeixen­t i acceptant les emocions que s’experiment­en.

Parlen de tristesa, ansietat, ràbia, preocupaci­ó, impotència... I si totes aquestes emocions que de vegades es donen alhora treuen la son més de cinc nits, o malalties ja existents s’agreugen, cal demanar ajuda profession­al.

A més a més, hi ha moltes coses a fer com a autoajuda: compartir el neguit, limitar el consum informatiu per no entrar en bucle i, sobretot, “recuperar el sentit de l’humor”. Els especialis­tes creuen que toca desdramati­tzar la controvèrs­ia i prendre distància emocional del conflicte. “És part de la vida”.

Equips que van ajudar després de l’atemptat animen a “desdramati­tzar la controvèrs­ia”

 ?? XAVIER CERVERA ?? Símbols de tota mena a la Rambla
XAVIER CERVERA Símbols de tota mena a la Rambla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain