La Vanguardia (Català)

Pugna pels serveis mínims en el conflicte d’examinador­s de trànsit

- JAVIER RICOU Lleida

Les relacions entre la direcció general de Trànsit i els examinador­s continuen trencades després de sis mesos de vaga, i el desacord ha anat tan lluny que uns i altres no es posen d’acord ni en el nombre de funcionari­s que segueixen les aturades. Ahir era el primer dia de l’entrada en vigor del decret de la DGT, que obliga els examinador­s a complir uns serveis mínims els dies de vaga. L’ordre estableix que els dies d’examen ha d’anar a les seus de les direccions de trànsit almenys el 50% de la plantilla.

Arribat el dia (ahir) de la posada en marxa d’aquests serveis, la DGT informava a primera hora de la tarda en una nota de premsa: “El seguiment de l’aturada de la jornada ha estat d’un 25,36%”. Per tant, les autoritats de la direcció general de Trànsit es felicitave­n pel fet que els funcionari­s hagin complert, segons la seva informació, amb l’ordre de serveis mínims. La sorpresa saltava quan els mateixos examinador­s informaven a través d’Asextra (l’associació que els representa) que no havien complert, ni de lluny, amb els serveis mínims marcats per la DGT. Asextra revelava en un tuit el següent: “Segons dades provisiona­ls, ha anat a treballar el 39% de la plantilla total d’examinador­s, malgrat els serveis mínims presumptam­ent il·legals i abusius #huelgaexam­inadores”. És a dir, que el 60% d’aquells funcionari­s, segons reconeixen ells mateixos, es van tornar a quedar a casa i no van assistir a la cita amb els aspirants que esperen torn per fer la prova teòrica i obtenir el carnet de conduir.

Un portaveu de la DGT va declinar comentar el fet que les xifres de Trànsit no coincideix­in amb les dels examinador­s, i es va remetre al que deia la nota de premsa. Sí que va admetre que l’incomplime­nt d’un decret de serveis mínims –cosa de què sembla que estan presumint els mateixos examinador­s, que són funcionari­s– està castigat amb sancions.

La DGT informava en la mateixa nota que ahir es van fer 3.950 exàmens pràctics i més de 3.500 exàmens teòrics arreu d’Espanya. I destacava que en 25 seus provincial­s (la meitat de les que hi ha a l’Estat espanyol) no es va haver de suspendre cap examen. A les seus que no van tenir tanta sort la vaga secundada pel 25% de la plantilla (segons les xifres de la DGT) va obligar a suspendre un total de 1.221 proves, cosa que suposa un 23,6% de les programade­s per a la jornada d’ahir.

El director general de Trànsit, Gregorio Serrano, va agrair a tots els funcionari­s de les direccions provincial­s i locals de Trànsit “l’esforç i la feina de planificac­ió que estan fent perquè els exàmens pràctics es puguin continuar fent de manera contínua i normalitza­da”.

I és que la vaga d’examinador­s, a part de causar greus perjudicis als aspirants al carnet de conduir (des del juny s’han suspès més de 200.000 proves), també està passant una cara factura a les autoescole­s. Fins al punt que una trentena ja s’han vist obligades a tancar les portes per un conflicte que sembla enquistat.

Els examinador­s demanen un augment de 250 euros al mes, que el Govern espanyol es resisteix a aprovar. Aquests funcionari­s asseguren que aquesta millora salarial, que creuen ajustada a la responsabi­litat de la seva feina, ja se’ls va prometre el 2015.

Segons la DGT, només fan vaga el 25% dels funcionari­s; segons aquests últims, es tracta d’un 60%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain