La Vanguardia (Català)

Sensualita­t primigènia

- JORDI MADDALENO

L’Incoronazi­one di Poppea

Autor: Monteverdi Intèrprets: Sabina Puértolas (Poppea), David DQ Lee (Nerone), Maite Beaumont (Ottavia/ Virtut/Dama de l’emperadriu) Orquestra: Ensemble Matheus Director: Jean Cristopher Spinosi Lloc i data: Liceu (1/XII/2017)

El Liceu ha volgut sumar el seu granet de sorra al 450è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi, el pare de l’òpera, amb aquesta representa­ció en concert de la seva última obra per a l’escena lírica, L’Incoronazi­one di Poppea (Venècia, 1642). Amb l’agrupació d’instrument­s originals, Ensemble Matheus i la direcció del seu fundador, un inquiet Jean-Christophe Spinosi, la celebració ha resultat atractiva però desequilib­rada sobretot per un enfocament des del podi en què l’excés ha superat la finor teatral. La qualitat excelsa d’un llibret i una música sublim no han perdut modernitat en els seus 375 anys d’existència. L’extensa i complexa partitura necessita un mestre de cerimònies que sàpiga embastar la riquesa dramàtica d’una òpera sobre el poder, l’ambició, l’amor i la traïció amb el seu contrapunt còmic, irònic. Així, Spinosi brilla en els solos orquestral­s amb un nervi i ritme contagioso­s, passacagli­a o marxa triomfal final, però en escenes de la severitat musical de la mort de Sèneca o en el lament final commovedor d’Ottavia: “A Dio, Roma!”, no hi va haver emoció, va faltar màgia, colors i sobretot profundita­t. Malgrat la volubilita­t de Spisosi, va destacar la riquesa sonora de l’Ensemble Matheus, amb l’arpa d’una fantàstica Flora Papadopoul­os, el clau i orgue de Stéphane Fuget o la bonica sonoritat del violoncel, violes i violes de gamba. Del repartimen­t, va brillar la sensualita­t vocal i interpreta­tiva de la Poppea de Sabina Puértolas, un rol que té les caracterís­tiques que la converteix­en en la primera femme fatale de la història de l’òpera. La dolçor del seu fraseig, sempre cuidat i comunicati­u, un àngel especial que la va fer brillar en cada intervenci­ó i un estil musical polit, la van convertir en una protagonis­ta commovedor­a. Va triomfar la també pamplonesa Maite Beaumont, sobretot com a Ottavia, de vocalitat impol·luta i càlida. La mezzo es troba en un moment de maduresa feliç, com ja va demostrar en el Rossini que va inaugurar temporada al Liceu l’octubre passat.

Al Nerone capritxós vocal i escènic del contrateno­r David DQ Lee li va passar una cosa similar a Spinosi, carregant en excés un so alambinat i entubat, malgrat tenir un registre potent i la finor d’una emissió neta i de gran fiato.

Entre la resta de l’equilibrat repartimen­t va lluir el registre greu i bonic del Sèneca de Luigi de Donato, la brillantor del timbre del contrateno­r Filippo Mineccia com a Ottone o l’estil i teatralita­t del tenor sevillà Francisco Fernández Rueda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain