La Vanguardia (Català)

El jutge dona una setmana per tornar les obres a Sixena

La Guàrdia Civil, autoritzad­a a entrar al museu de Lleida

- JOSEP PLAYÀ MASET PAU ECHAUZ Barcelona / Lleida

“No s’hi pot fer res”. És el comentari d’un dels treballado­rs del Museu Comarcal i Diocesà de Lleida després de saber la providènci­a del jutge Antonio Martín González, que commina al lliurament dels 44 béns artístics de Sixena per al “dilluns, 11 de desembre del 2017, si no han estat lliurats anteriorme­nt”. El jutge autoritza el personal tècnic del Govern d’Aragó, l’empresa contractad­a per aquest mateix Govern per a l’embalatge i el trasllat i la Guàrdia Civil, que actua com a policia judicial, a accedir a les instal·lacions del museu de Lleida per procedir al compliment d’aquesta ordre.

El jutge comunica a la Generalita­t i al museu de Lleida el contingut d’aquesta resolució “perquè presti la col·laboració necessària” i adverteix que en cas d’“actes contraris al que s’assenyala podran ser acusats de delictes de desobedièn­cia a l’autoritat i/o de delictes contra l’administra­ció de Justícia”.

Contra aquesta resolució es pot interposar recurs de reposició en el termini de cinc dies, i almenys des del Consorci del Museu de Lleida ja s’ha dit que es presentarà. Tot i així, fonts jurídiques assenyalen que la presentaci­ó de recurs no té efectes suspensius. Es podria donar el cas, a més a més, que el jutge desestimés el recurs del Consorci perquè considerés que com a mer dipositari no té competènci­a per fer-ho. I, quant al Departamen­t de Cultura de la Generalita­t, que està intervingu­t en virtut de l’article 155, no sembla que presenti recurs, ja que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ja va avisar que no volia entorpir més l’acció de la justícia.

La reacció ahir a Lleida va ser d’indignació, continguda per la impotència i la resignació, davant l’ordre judicial que els obliga al lliurament de les 44 peces de la seva col·lecció. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va confirmar que preparen un recurs contra aquesta ordre perquè considera que afectaria la “integritat de la col·lecció” i que les obres van ser adquirides d’acord amb la legalitat per la Generalita­t, i entregades en dipòsit al museu de Lleida també amb un procedimen­t absolutame­nt legal. Ros assenyala, a més a més, que es tracta d’una resolució que no és ferma, perquè la mateixa Audiència Provincial d’Osca reconeix el dret a presentar recurs amb cassació tant al Tribunal d’Osca com al Tribunal Suprem, de manera que entén que “no és procedent aquesta execució de la sentència”. “Estem preparant el recurs per abans de l’11”, va afegir, així com el recurs de cassació davant l’Audiència Provincial i, posteriorm­ent, davant el Suprem.

De les 44 obres, només se n’exposen set al museu, tres caixes sepulcrals del segle XV i quatre escultures en baix relleu procedents d’un retaule d’alabastre. La resta es guarden al magatzem del mateix museu. L’opinió entre els treballado­rs és que “es col·laborarà amb els encarregat­s de venir a buscarles, perquè és millor que es lliurin amb totes les garanties”.

La consellera de Cultura del Govern d’Aragó, Mayte Pérez, ha demanat al Ministeri de Cultura que comenci com més aviat millor l’embalatge i el transport dels béns a Sixena per “evitar la intervenci­ó dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat”. Segons la consellera, aquest trasllat es pot fer de “la manera més natural i menys traumàtica” possible, amb els mitjans del ministeri i la col·laboració del mateix Govern d’Aragó. Segons les previsions del seu departamen­t, les 44 obres podrien estar embalades i preparades en unes vuit hores. I no es descarta que el trasllat es pugui fer abans de dilluns per no esgotar els terminis. No ho veu així l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas: “L’única possibilit­at que sigui abans és que el ministre sigui més àgil i faci treballar tots els funcionari­s pel pont, però no ho veig gaire probable”.

 ?? ADRIA ROPERO / EFE ?? Aquests tres sarcòfags són part de les 44 peces que s’han de tornar a Sixena, segons el jutge
ADRIA ROPERO / EFE Aquests tres sarcòfags són part de les 44 peces que s’han de tornar a Sixena, segons el jutge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain