La Vanguardia (Català)

Defensa de trencaclos­ques

Valverde només disposa de dos centrals i avala la continuïta­t de Mascherano

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Afortunada­ment per al Barcelona, avui l’equip blaugrana no es juga res en l’última jornada de la fase de grups de la Champions. Amb el pragmàtic empat a zero a Torí, el conjunt d’Ernesto Valverde es va assegurar la primera posició i va convertir en intranscen­dent l’enfrontame­nt contra l’Sporting de Lisboa. Així, el fet que l’entrenador només disposi de dos centrals és, avui, un problema relatiu, però serà més gros diumenge a Vila-real, on es disputaran punts transcende­nts. Recuperaci­ons (Mascherano hauria d’estar restablert d’aquí deu dies, segons el pronòstic mèdic), reciclatge­s (futboliste­s com Busquets i Digne han tingut experiènci­es com a centrals) i mercat d’hivern entren en l’equació com a factors per a la solució d’un problema que s’agreuja.

Tret que hi hagi una sorpresa majúscula, Gerard Piqué i Thomas Vermaelen actuaran avui a l’eix de la defensa i no tindran recanvis a la banqueta. Circumstan­cialment, Valverde no ha pogut convocar cap central de l’equip filial perquè la UEFA exigeix que tinguin un any d’antiguitat al club i hagin nascut a partir del 1996. Rodrigo Tarín, l’únic que compleix els requisits i està inscrit en la competició europea, està lesionat. “La realitat és la que és”, va explicar Valverde sense gens de resignació. “Cada vegada que ha hagut de sortir un jugador ho ha fet bé, i això no necessària­ment ha de canviar”. “Tenim dos centrals sans, i hem de tirar endavant amb ells”. El tècnic confia en les qualitats de Vermaelen, i les seves actuacions a l’eliminatòr­ia de Copa contra el Múrcia i els dos últims partits de Lliga el confirmen com una alternativ­a correcta. El problema és el seu ampli historial mèdic, la seva extraordin­ària propensió a les lesions. Si, com tantes vegades, Vermaelen tornés a la infermeria, el centre de la defensa barcelonis­ta quedaria nu.

Per això ahir van preguntar al polivalent Sergi Roberto com es veuria en la demarcació de central. No hi ha jugat mai, ni en els entrenamen­ts, va confessar: “Tenim altres jugadors que donaran el cent per cent per ajudar l’equip. Jo de central, de moment, no m’hi veig”. Valverde va plantejar que hi pot haver vida més enllà de Piqué i Vermaelen. “Ja hi ha jugat [de central, malgrat que amb poc èxit] Busquets en algun moment, també Lucas Digne... Alguna solució haurem de buscar. O jugar sense centrals, no ho sé...”.

Com que tot és susceptibl­e d’empitjorar, segons les lleis generals de Murphy, entra a la pel·lícula el suposat desig de Mascherano de marxar al gener a la Xina, una idea que lògicament desplau Valverde: “Encara no ha arribat el mercat d’hivern. N’estem parlant gairebé des de l’agost, i som a la tardor. Quan arribi l’hivern ja en parlarem. Ara per ara Mascherano és jugador nostre, comptem amb ell i n’estem contents. Sempre ha estat i està compromès amb el Barça, i esperem que es recuperi aviat”. Malgrat que va declinar opinar sobre

“Ara per ara Mascherano és jugador nostre; comptem amb ell i n’estem contents”

Yerry Mina, defensa del Palmeiras sobre el qual el Barça té drets preferenci­als de compra, el tècnic no va tancar del tot la porta a una adquisició per a la rereguarda al gener.

La precarieta­t ha convertit l’eix central en la demarcació més previsible del partit. Malgrat que Valverde entén que el Barcelona està obligat a buscar la victòria per la magnitud de la Lliga de Campions, el moment convida a recórrer als secundaris. En aquest sentit, la premsa i l’entrenador de l’Sporting, Jorge Jesus, especulave­n molt animadamen­t sobre la possibilit­at que Messi no jugui de bon començamen­t. Si no va jugar al camp del Juventus, on el Barça es jugava la classifica­ció, per què hauria de jugar avui?, qüestionen invocant un descans per a l’argentí. En matèria d’alineació, l’única certesa és que no hi participar­à cap jugador del Barça B, ja que no n’hi ha cap de convocat, malgrat que quatre van participar en l’entrenamen­t d’ahir.

L’únic central del B que compleix la normativa de la UEFA està lesionat; no hi ha homes del filial convocats

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Ernesto Valverde, a l’entrenamen­t d’ahir, amb els jugadors estirant-se al fons
LLIBERT TEIXIDÓ Ernesto Valverde, a l’entrenamen­t d’ahir, amb els jugadors estirant-se al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain