La Vanguardia (Català)

Rússia esbrinarà avui si pot anar als Jocs d’hivern

- Barcelona

El moment decisiu es produirà cap a dos quarts de vuit del vespre: hi haurà esportiste­s russos als Jocs d’hivern de Pyeongchan­g (Corea del Sud), que arrenquen aquest febrer?

A aquesta hora, Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), dictarà sentència. Passarà a Lausana, que és on es reuneix el bureau de la família olímpica. Tot el despatx haurà invertit un bon grapat d’hores a analitzar els informes tècnics de les comissions Schmid i Oswald, els estudis que proven de determinar si Rússia ha fet els deures.

Ha posat límit al sistema provat de dopatge d’Estat? Ha actuat contra els corruptes? Ha fet acte de contrició...?

L’assumpte es va obrir el 2015, just un any després dels Jocs d’hivern de Sotxi. Va ser llavors quan va confessar el doctor Grigori Rodchenkov. Era el responsabl­e del laboratori de Sotxi. En un documental, Rodchenkov va parlar d’un sistema de dopatge d’Estat. A Sotxi, els russos havien brillat de manera particular. Van fer 33 podis, més que cap altre país. El Kremlin va convertir aquella experiènci­a en un exercici d’autobombo internacio­nal.

Tretze de les 33 medalles s’han evaporat: desenes d’olímpics russos han donat positiu. Avui, Rússia és cinquena d’aquell medaller.

Els indicis interprete­n que no hi haurà russos a Pyeongchan­g. Hi ha fòrums i analistes que avalen la mà dura. Entre ells figura Richard McLaren, autor d’un informe demolidor: “Correspone­n càstigs reals, no simbòlics”, ha dit aquests dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain