La Vanguardia (Català)

Els fons demanen 4.500 milions per les vies en fallida

- CONCHI LAFRAYA

Fons com King Street, Taconic, Strategic Value Partners i Attestor Capital, entre d’altres, preparen una dura batalla legal contra el Govern espanyol. Preveuen reclamar 4.500 milions d’euros a l’Estat espanyol per la liquidació de les nou autopistes fallides. Aquest import és més del doble de les estimacion­s que estudia l’Executiu de Mariano Rajoy (uns 2.000 milions) per cobrir la responsabi­litat patrimonia­l de l’administra­ció (RPA), és a dir, el que el Govern ha de pagar pels contractes a les actuals concession­àries de les autopistes en fallida per les inversions en la seva construcci­ó.

“Litigarem durant milers de milions d’anys si és necessari per obtenir el que considerem que ens correspon”, va assenyalar al Financial Times Manuel Martínez-Fidalgo, director de Houlihan Lokey, firma que representa alguns dels fons afectats.

Aquests fons estrangers han adquirit deute financer per uns 3.700 milions als bancs. Martínez-Fidalgo assegura que “estan preparats per a un llarg litigi, tant als tribunals espanyols, com en organismes internacio­nals”, si abans no aconseguei­xen un acord amb el Govern espanyol.

A més de considerar escàs l’import de la responsabi­litat patrimonia­l estimada pel Govern, els fons creditors de les autopistes també consideren que l’Executiu està “demorant de forma intenciona­da” la consecució d’una solució per a les vies de pagament, a fi d’endarrerir el pagament. En aquest sentit, un portaveu del Ministeri de Foment explica que les autopistes estan seguint el procés fixat en la llei concursal.

El Govern rescatarà al gener les vies fallides a través de Seittsa i les relicitarà. L’Executiu espera fer front al pagament de l’RPA amb el que obtingui d’aquest concurs. No obstant això, admet que el preu de la responsabi­litat patrimonia­l l’acabarà fixant un jutge perquè és conscient que els actuals concession­aris, els fons i els bancs no acceptaran la seva proposta econòmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain