La Vanguardia (Català)

Dos morts i 300 ferits en les protestes palestines.

Israel obre la mesquita d’Al Aqsa sense restriccio­ns per evitar més tensió

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Donald Trump ha ressuscita­t la revolta palestina amb la decisió de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel. L’ONU tem una escalada de la violència.

Les manifestac­ions de protesta contra la decisió del president nord-americà, Donald Trump, van travessar la geografia de Cisjordàni­a de nord a sud, especialme­nt a Betlem, Ramal·la i Hebron; van passar per alguns punts de Jerusalem Est; per la frontera de Gaza; i per poblats àrabs israelians com Umm al-Fahm. El “dia de la ira” declarat per l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Hamàs i la Gihad Islàmica va incloure enfrontame­nts en 30 llocs, segons les autoritats militars israeliane­s, amb la participac­ió d’uns 3.000 palestins i d’uns milers d’àrabs israelians a Umm alFahm. A la mesquita d’aquesta localitat van llegir un missatge de Raed Salakh, líder del Moviment Islàmic d’Israel, que està detingut a la presó, que va dir: “Els nordameric­ans es van unir als sionistes per destruir la mesquita d’Al Aqsa. El món musulmà ha de despertar”.

El ritual de pedres, tiradors, emmascarat­s amb kufies, crema de pneumàtics i còctels molotov davant policies antiavalot­s i soldats que llançaven gasos lacrimògen­s, bales de goma i, en alguns casos, munició real, va tenir un resultat d’almenys dos morts a la frontera de Gaza i més de 300 ferits a Cisjordàni­a, la majoria arran dels gasos. Almenys sis persones van ser arrestades. En algunes de les manifestac­ions es van cremar banderes dels Estats Units i d’Israel, així com ninots del president dels Estats Units, en el que alguns defineixen ja com la intifada Trump.

L’exèrcit israelià i la policia van rebre ordres d’optar per la contenció, i de només utilitzar foc real en casos extrems. L’objectiu, intentar evitar que l’enuig provocat per l’anunci de Trump es converteix­i en la tercera gran revolta popular palestina, i no impulsar el cercle viciós de funerals, noves protestes i més víctimes que alimenta l’escalada de violència. Contràriam­ent a altres casos similars en el passat, les forces israeliane­s van obrir l’accés a la mesquita d’Al Aqsa a qualsevol palestí –inclosos joves– per evitar friccions amb aquests quan se’ls demana el carnet d’identitat. A la sortida de les pregàries, alguns es van manifestar cridant: “Jerusalem és nostre, Jerusalem és la nostra capital!”, o “¡no necessitem paraules buides, sinó pedres i kalàixniko­vs!”.

A Gaza, els muetzins van cridar a les protestes, i centenars de joves van marxar cap a les fronteres amb Israel, on es van produir els xocs que van causar la mort d’un manifestan­t i ferides greus a un segon. “Qualsevol que traslladi la seva ambaixada al Jerusalem ocupat es transforma­rà en enemic dels palestins i en el nostre objectiu”, va amenaçar l’alt càrrec de Hamàs Fathi Hamad, mentre els manifestan­ts cremaven fotos de Trump. I va afegir: “Declarem la intifada fins a l’alliberame­nt de Jerusalem i de tot Palestina”.

El president palestí, Mahmud Abbas –que inverteix grans esforços diplomàtic­s per mobilitzar el món àrab entorn de la causa palestina–, va manifestar que “no ens rendirem, la ràbia continuarà, i no permetrem la implementa­ció de la política nord-americana a Jerusalem”. Segons l’opinió del rais palestí, els Estats Units s’han retirat definitiva­ment del procés de pau. Segons l’exèrcit israelià, tot dependrà ara de la coordinaci­ó de seguretat amb les forces policials palestines, que s’havia reprès fa poc més d’un mes. En les pròximes 48 hores, aquesta serà posada a examen, i la pregunta és si les forces palestines impediran que els disturbis s’ampliïn i arribin a les carreteres principals a prop dels llocs militars israelians, o si tancaran els ulls davant l’avanç dels manifestan­ts.

Missatges enviats pels Estats Units a l’ANP intenten aclarir que no abandonen el procés de pau ni pretenen donar suport al costat israelià, però aquest intent de persuasió no està tenint èxit. Pròximamen­t està prevista la visita del vicepresid­ent nord-americà, Mike Pence, i un alt funcionari d’Al-Fatah i possible delfí d’Abbas, Jibril Rajub, va dir que no és persona grata al territori de Palestina. Fonts diplomàtiq­ues nord-americanes van subratllar que seria un error que Ramal·la cancel·lés la trobada de Pence amb Abbas.

En el costat israelià, la població reacciona amb satisfacci­ó davant una decisió de Trump que considera justa, ja que reconeix una realitat existent sobre el terreny. Qui s’adjudica l’èxit diplomàtic és el primer ministre Benjamin Netanyahu, felicitat per tots els ministres del seu Govern a l’uníson, suposadame­nt per haver convençut Trump d’anar més enllà que anteriors presidents com George Bush, Bill Clinton o Barack Obama.

Fonts israeliane­s molt pròximes a la Casa Blanca van confirmar ahir a La Vanguardia el que va passar entre bambolines. Mentre el secretari d’Estat, Rex Tillerson, i el secretari de Defensa, James Mattis, s’oposaven taxativame­nt a l’anunci per temor d’una escalada de tensió, els assessors Jared Kushner i Jason Greenblat –responsabl­es del procés de pau a l’Orient Mitjà–, van donar suport a la decisió amb l’explicació que encara necessiten més temps per intentar fer progressar els contactes que portin a la represa de les negociacio­ns de pau a la regió.

Segons aquestes fonts israeliane­s, per a Trump el tema de Jerusalem és més una qüestió de compromís polític que d’estratègia diplomàtic­a. Encara que la majoria dels jueus nord-americans són demòcrates, el líder republicà va rebre donacions de desenes de milions de dòlars d’alguns jueus adinerats, als quals va prometre traslladar l’ambaixada a Jerusalem. D’altra banda, la base de suport de Trump són els sectors cristians ultraconse­rvadors, especialme­nt els evangèlics, que tenen una forta política proisraeli­ana, i que el van pressionar per concretar la promesa. Netanyahu va parlar en els últims dies tres vegades amb el president nordameric­à, i el va convèncer de la importànci­a d’emetre la històrica declaració.

Dimarts vinent, el poble jueu celebrarà el miracle de Hanukà. Es commemora la rebel·lió dels macabeus contra el poder grec, i la purificaci­ó del temple de Jerusalem d’icones paganes. En l’entorn de Netanyahu, diuen que la declaració de Trump és el miracle de Hanukà del 2017.

“No ens rendirem, la ràbia continuarà”, avisa el president Mahmud Abbas Els EUA intenten aclarir que no abandonen el procés de pau ni prenen partit pels israelians

 ?? THOMAS COEX / AFP ??
THOMAS COEX / AFP
 ?? THOMAS COEX / AFP ?? Moments de tensió entre les forces de seguretat israeliane­s i manifestan­ts palestins a la porta de Damasc, a Jerusalem
THOMAS COEX / AFP Moments de tensió entre les forces de seguretat israeliane­s i manifestan­ts palestins a la porta de Damasc, a Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain