La Vanguardia (Català)

Cascos blaus africans

-

La missió estabilitz­adora de les Nacions Unides a l’RD Congo ha estat objecte d’un atac atribuït a rebels ugandesos islamistes de les Forces Democràtiq­ues Aliades que ha causat almenys 15 morts.

Almenys quinze cascos blaus van morir ahir i 53 van resultar ferits en un atac a la República Democràtic­a del Congo (RD Congo). Els soldats pertanyien a la missió estabilitz­adora de les Nacions Unides (Monusco) i l’atac es va atribuir a rebels ugandesos islamistes de les Forces Democràtiq­ues Aliades (ADF), un dels nombrosos grups armats presents a Kivu, una regió rica en minerals de l’est del país. Dos membres més de les forces de pau continuen desaparegu­ts.

En un combat que va durar tres hores, els assaltants van envoltar dijous al capvespre una base de la Monusco a Semuliki (Kivu Septentrio­nal) controlada per un contingent tanzà. La majoria dels cascos blaus morts són d’aquest país africà, encara que en l’atac també van morir cinc soldats de l’exèrcit congolès i diversos rebels armats. “Hi ha moltes pèrdues d’una i una altra part”, va confirmar a Afp una font militar. L’exèrcit congolès va parlar de desenes de morts dins de les files de l’ADF, però entre les seves només va fer constar un ferit i un desaparegu­t.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va assegurar sentir-se “enfurismat” per un atac d’aquestes caracterís­tiques. Matar un casc blau suposa, com va recordar, un crim de guerra.

“És el pitjor atac contra els cascos blaus de l’ONU en la història recent de l’organitzac­ió”, va dir el portuguès en un comunicat. Es tracta del més mortífer contra la Monusco des del seu desplegame­nt el 2010. La missió és la més costosa de totes les operacions de l’organitzac­ió al món, amb 18.000 soldats i 1.200 milions de dòlars de pressupost anual.

“És un altre indicador dels enormes sacrificis que fan les tropes dels països contribuen­ts en favor de la pau global. Aquests valents homes i dones arrisquen la vida cada dia al voltant del món per servir la pau i protegir els ciutadans”, va dir Guterres, que va demanar al Govern de l’RD Congo que investigui ràpidament els fets. Reforços militars s’han desplaçat al lloc dels fets i ahir a la nit continuave­n evacuant els ferits.

Els islamistes d’ADF, replegats al bosc, combaten oficialmen­t des de Kivu Septentrio­nal el règim del president ugandès, Yoweri Musveni, en el poder des del 1986. Un altre dels atacs que se’ls atribueixe­n va deixar tres cascos blaus tanzans morts aquest octubre passat.

L’ADF “té una agenda ideològica i extremista però també concentrad­a en l’explotació de recursos il·legals”, va explicar el portaveu de la Monusco, JeanPierre Lacroix. El grup està intensific­ant els seus atacs, i les organitzac­ions humanitàri­es creuen que han matat més de mil persones en els últims tres anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain