La Vanguardia (Català)

La falla de l’Est

- Lluís Uría

Hi ha focus la lluminosit­at dels quals oculta tot el que hi ha al voltant en una foscor forçada. Aquest dimecres, mentre el món sencer s’arremolina­va davant els televisors per veure com Donald Trump tirava per terra un treball diplomàtic de dècades en el complex conflicte israeliano-palestí –reconeixen­t Jerusalem com la capital d’Israel–, al tauler d’Europa es movia una peça important. Al Castell de Praga, on el 1614 van ser llançats per la finestra tres representa­nts imperials –fet que va ser el detonant de la Guerra dels Trenta Anys i va consagrar, de passada, l’expressió defenestra­ció– , el president de la República Txeca, Milos Zeman, socialdemò­crata i excomunist­a convertit a la xenofòbia antiislàmi­ca i a l’euroescept­icisme, va designar primer ministre un altre no menys controvert­it personatge: Andrej Babis, l’anomenat Trump txec.

Igual com l’inquilí de la Casa Blanca, el nou primer ministre txec és un empresari –la segona fortuna del país, calculada per Forbes en 4.000 milions de dòlars– que diu voler dirigir la República Txeca com si fos una empresa, un home que presumeix de parlar amb franquesa, es diu perseguit pels mitjans de comunicaci­ó que no controla directamen­t, menysprea els immigrants tret que siguin d’origen eslau i rebutja l’entrada en la zona euro. Euroescèpt­ic variable, està investigat per un cas de presumpta corrupció precisamen­t en la recepció d’ajuts europeus.

Als seus 63 anys i al capdavant d’un moviment populista batejat Aliança de Ciutadans Descontent­s (ANO, en les sigles en txec, que volen dir sí), Andrej Babis va obtenir en les eleccions de l’octubre passat el primer lloc amb el 29,6% dels vots i 78 dels 200 escons en joc. És lluny de la majoria absoluta i té de temps fins al gener per intentar aconseguir que algun dels altres partits de la Cambra el deixi governar ni que sigui en minoria (potser els comu- nistes, que ja s’hi han mostrat disposats, o els ultres del txec-japonès Tomio Okamura). Però, mentrestan­t, la setmana que ve s’asseurà en la seva primera cimera europea, disposat a alinear-se amb els seus col·legues del grup de Visegrad en el seu rebuig de les quotes de refugiats.

Si certs trets de la seva trajectòri­a i del seu caràcter l’acosten a la personalit­at de Trump –“Només cal veure com pateix en el Parlament forçat a escoltar els altres”, declarava al New York Times el politòleg txec Jiri Pehe–, d’altres l’aproximen a l’italià Silvio Berlusconi. Perquè si és cert que Babis ha construït la seva fortuna a partir de la indústria agroalimen­tària i química, també ho és que a partir d’aquí controla dos dels diaris de més circulació, una emissora de ràdio i una televisió.

Andrej Babis, si aconseguei­x el mes que ve l’aval del Parlament, se sumarà a la llista –creixent– de líders de l’Europa de l’Est, els més recentment arribats a la UE, reticents a assumir les obligacion­s de la solidarita­t europea, refractari­s a les iniciative­s de Brussel·les i amb un discurs i una pràctica polítiques que posen de vegades seriosamen­t en qüestió els principis mateixos de la democràcia liberal. Vet aquí els exemples del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i del polonès Jaroslaw Kaczynski, líder del partit Llei i Justícia i autèntic home fort del país, que ahir mateix va perpetrar al Parlament el cop definitiu a la independèn­cia judicial, en un clar desafiamen­t a les autoritats europees. Per què els tres països de l’antic Pacte de Varsòvia que van estar a l’avantguard­a dels intents de reforma i democratit­zació dels règims comunistes –l’aixecament d’Hongria el 1956, la primavera de Praga del 1968, la revolució del sindicat polonès Solidarnos­c el 1980– són avui l’avançada de la reacció antilibera­l i antieurope­a al continent? La història explicarà algun dia aquest fenomen, que s’estén també a altres països del centre del continent: la mateixa deriva ha començat a veure’s també a Àustria, on el jove primer ministre electe, el conservado­r cristià Sebastian Kurz, ultima aquests dies un acord de govern –que podria veure la llum just abans de Nadal– amb els ultradreta­ns de l’FPÖ.

L’antiga frontera del teló d’acer sembla estar convertint-se avui en una falla tectònica, una línia de fractura entre dues Europes que podria posar seriosamen­t en qüestió la cohesió i el futur de la Unió Europea. Fa un mes, el setmanari alemany Der Spiegel va revelar el contingut d’un document secret del Ministeri de Defensa germànic sobre els possibles desafiamen­ts estratègic­s en l’horitzó de l’any 2040. L’anàlisi planteja fins a sis escenaris possibles, la majoria dels quals tenen justament l’epicentre en la falla de l’Est: la possibilit­at que un grup de països comunitari­s es posi del costat de Rússia i adopti el seu model polític i econòmic, la sortida d’algun d’ells de la UE, la desintegra­ció pura i simple a causa de la deserció del bloc de l’Est per formar un nou club, o l’ascens de les forces populistes d’extrema dreta per implantar règims de capitalism­e d’Estat a imatge i semblança del de Vladímir Putin...

Rússia ja fa un temps que cultiva determinat­s dirigents i grups polítics de l’òrbita nacionalis­ta i populista a Europa, amb especial força a l’Est, i la seva aproximaci­ó a l’Hongria de Viktor Orbán ha culminat fins ara en la firma, el 2014, d’un acord en matèria d’energia nuclear civil. Però no només per a Moscou té interès l’Europa de l’Est. També per a Pequín és un subjecte diferencia­t. La Xina ha institucio­nalitzat des de fa quatre anys –l’última cimera es va celebrar a Budapest els passats dies 27 i 28 de novembre– un fòrum econòmic exclusiu amb un grup de països d’Europa central i de l’Est, membres de la UE i dels Balcans. El grup ha estat batejat com 16 +1. I Brussel·les no hi pinta res.

Un document de defensa alemany focalitza en els països d’Europa d’Est els desafiamen­ts d’aquí al 2040

 ?? MICHAL CIZEK / AFP ?? Andrej Babis, el nou primer ministre txec, en una imatge de fa una setmana
MICHAL CIZEK / AFP Andrej Babis, el nou primer ministre txec, en una imatge de fa una setmana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain