La Vanguardia (Català)

El Govern polonès culmina per llei l’assalt al poder judicial

La primera ministra és rellevada del càrrec enmig de la crisi institucio­nal

- Varsòvia. Servei especial

El sobtat relleu en la direcció del Govern polonès dijous passat no va aconseguir encobrir l’operació d’assalt final al poder judicial pel règim nacionalis­ta dirigit des de l’ombra pel seu líder, Jaroslaw Kaczynski. L’anomenada reforma del poder judicial, que va ser durament criticada per la Unió Europea ahir mateix, va ser tirada endavant pel Parlament de manera forçada i exprés en una cursa nocturna contra rellotge, sense discussió i violant les normes de debat parlamenta­ri. Va ser finalment aprovada ahir amb els vots del partit nacionalis­ta Llei i Justícia.

“És una cosa infame. És una jornada negra per a la democràcia a Polònia”, va dir el líder de l’oposició liberal, Grzegorz Schetyna. “El partit en el govern ha enterrat la divisió de poders i la independèn­cia judicial”, va rematar. La nova legislació, titllada de violació de la Constituci­ó per tots els òrgans del poder judicial, inclòs el Tribunal Suprem i el gremi de juristes per complet, així com el sector de l’advocacia, sotmet els jutges, des de les corts de base fins al Tribunal Suprem. I ho fa combinant el control del ministre de Justícia, que alhora exerceix de fiscal general, i el de la majoria parlamentà­ria suprimint l’autogovern i autonomia dels jutges.

El règim nacionalis­ta, fidel a la conducta que segueix des de la presa del poder fa dos anys d’ignorar la Constituci­ó i buscar el canvi de sistema a través de lleis ordinàries forçades molt de pressa, també aquesta vegada ha ignorat tota objecció i crítica, tant les formulades des de l’interior de Polònia com des de la Unió Europea, que observa la deriva autoritàri­a de Polònia amb una perplexita­t creixent.

“Els canvis compromete­n greument la independèn­cia del poder judicial a tots els nivells –va afirmar la Comissió de Venècia de la UE en un peritatge publicat ahir, en un últim intent de frenar la reforma–. És un perill per a la independèn­cia del poder judicial com a tal i condueix a la polititzac­ió dels tribunals de justícia”.

La presa del poder judicial pel Govern i el partit governant està encara pendent de la ratificaci­ó del Senat i del president de la República, però la llum verda de tots dos està cantada per endavant.

Mentre dijous a la nit els disciplina­ts diputats nacionalis­tes votaven en sèrie desenes d’articles de la llei i rebutjaven una darrera l’altra les esmenes, apaivagant sense miraments les protestes de l’oposició, la direcció del partit nacionalis­ta, dirigida amb mà de ferro per Kaczynski, destituïa sobtadamen­t la cap del Govern, Beata Szydlo, substituin­t-la pel seu ministre de Finances, Mateusz Morawiecki. El relleu va ser executat d’una manera incomprens­ible i fins i tot humiliant. Encara dijous a la tarda Kaczynski va defensar Szydlo en el Parlament contra una moció de censura de l’oposició com el “millor president de govern en trenta anys de democràcia”, per fer-la fora poques hores més tard.

El relleu sembla obeir a una ferotge lluita pel poder enel si del règim entre faccions que l’anterior primera ministra ni va voler ni va poder dominar atesa la seva extrema debilitat i absoluta submissió a Kaczynski, que fa dos anys l’havia posada com una “cara amable” per encapçalar el seu Govern.

 ?? JANEK SKARZYNSKI / AFP ?? El nou premier, Mateusz Morawiecki, a la dreta, saluda Kaczynski, ahir, després de prendre possessió
JANEK SKARZYNSKI / AFP El nou premier, Mateusz Morawiecki, a la dreta, saluda Kaczynski, ahir, després de prendre possessió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain