La Vanguardia (Català)

Presidenci­alisme

- Enric Juliana

Francesc Macià observa molt enfadat com dos personatge­s d’aspecte malvat intenten retallar-li les potes de la cadira. L’home de la serra és Joan Lluhí i Vallescà, conseller en cap de la Generalita­t. L’ajudant és Antoni Xirau, director del setmanari L’Opinió , al voltant del qual s’articula un dels corrents interns d’Esquerra Republican­a. Hivern del 1933. La vinyeta, firmada per Carles (potser el pintor i dibuixant Domènec Carles), apareix reproduïda en una esplèndida biografia de Lluhí i Vallescà, publicada fa uns quants mesos pels historiado­rs Enric Ucelay-Da Cal i Arnau Gonzàlez Vilalta. (Joan Lluhí i Vallescà. L’home que va portar la República. Editorial Base). L’advocat Lluhí i Vallescà (Barcelona, 1897-Mèxic, 1944) va ser el primer conseller en cap de la Generalita­t, una vegada aprovat l’Estatut del 1932 i un cop fetes les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, que la coalició dirigida per ERC va guanyar per aclaparado­ra majoria absoluta (67 escons sobre 85).

El primer ministre Lluhí, però, va durar de Nadal a Sant Esteve. Cinc setmanes. El president Macià el va anomenar el 19 de desembre del 1932 i el va destituir de manera fulminant el 24 de gener del 1933, alarmat per la política que intentava dur a terme el líder intel·lectual de

L’Opinió. Lluhí, un polític de perfil laborista, ambiciós, tenaç i possibleme­nt no gaire simpàtic, volia acostar l’autonomia catalana al model britànic: parlament fort, govern àgil, primer ministre amb poders i un president popular i representa­tiu. Una hipòtesi governamen­tal i anticabdil­lista que ben aviat va disgustar Macià. L’Avi no volia que ningú li fes ombra. El tinent coronel Macià era paternal, popular –malgrat que no era un bon orador– i molt presidenci­alista. Ucelay Da Cal i Gonzàlez Vilanova afirmen que el concepte ja havia estat formulat per Francesc Cambó als anys vint, en defensar un presidenci­alisme fort com a solució als problemes d’Espanya.

Lluís Companys, successor de Macià, va arribar al càrrec sota la sospita de ser poc nacionalis­ta. Els Fets d’Octubre del 34 el van portar a la presó i el van reforçar en el món catalanist­a. L’afusellame­nt, el 1940, el va convertir en un gran mite. Josep Tarradella­s va conrear el presidenci­alisme català a l’exili, tossudamen­t. El president garantia la continuïta­t històrica de la institució. L’octubre del 1977 va tornar una Generalita­t rotundamen­t presidenci­al. Jordi Pujol va llaurar amb obsessiva fermesa un presidenci­alisme fort de 23 anys. Pasqual Maragall el va voler imitar a l’alcaldia de Barcelona i va exercir un presidenci­alisme més suau durant el seu mandat tripartit. José Montilla, al capdavant d’un tripartit fràgil i artificiós, no va ser gaire presidenci­alista. La tradició la va recuperar Artur Mas, retratat amb els braços estesos com Moisès quan va cometre l’error d’avançar eleccions el setembre del 2012. El Gran Error. La greu equivocaci­ó estratègic­a que ha conduït a la situació actual.

La Generalita­t és molt presidenci­alista des del 1931 i això ajuda a explicar per què la candidatur­a legitimist­a de Carles Puigdemont està retallant l’avantatge d’Esquerra Republican­a a les enquestes.

 ?? . ?? Un acudit sobre Macià, el 1933
. Un acudit sobre Macià, el 1933
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain