La Vanguardia (Català)

Un gran dilema

- Fernando Ónega

La dreta espanyola ho té clar: si cal reformar la Constituci­ó, es reforma. Després venen les famoses línies vermelles, que no falten mai en una proposició política: digue’m per què la vols reformar, que potser pretens colar la república; no em toquis la sobirania, que et veig intencions de Junqueras i Puigdemont; posem-nos tots d’acord, que les futures generacion­s no puguin pensar-se que hem estat menys pactistes que els del 78... I hi ha un afegitó molt del gust conservado­r, molt utilitzat en tertúlies, que va ser incorporat pel president Rajoy a la seva col·lecció de missatges molt preuats: no reformarem la Constituci­ó per satisfer els qui la violen diàriament.

Vet aquí un debat molt interessan­t en aquests temps electorals a Catalunya: la reforma de la Constituci­ó ha de pensar-se o no ha de pensar-se per complaure i acollir els independen­tistes sota la seva capa? La lògica diu que no, perquè a l’independen­tisme –ho sentim cada dia—tant li fa aquesta reforma, no és cosa seva; l’independen­tisme vol fer les seves pròpies normes de convivènci­a. Per això volen guanyar les eleccions. De fet, no es proposen cap altre objectiu en la pròxima legislatur­a. Però la lògica també diu que el contrari de complaure i acollir és excloure. Per tant, els independen­tistes quedarien exclosos d’entrada de qualsevol pacte constituci­onal, en el supòsit que hi volguessin participar.

El dilema és important. Segons les últimes enquestes, la meitat de Catalunya és constituci­onalista i l’altra meitat independen­tista, o així té previst votar. Els aspirants a governar es divideixen en aquests dos blocs, segons es va poder confirmar en el debat a TVE dijous a la nit.

Per tant, no donar satisfacci­ó als qui detesten, desobeeixe­n o ignoren la Constituci­ó és deixar fora de la seva reforma la meitat de Catalunya. Ja en són fora per voluntat pròpia, però ara hi ha un desig exprés dels qui represente­n l’Estat de no atendre les seves aspiracion­s, perquè això seria –se sent i s’escriu molt sobre això—premiar la deslleialt­at o, en termes jurídics, la sedició i la rebel·lió.

Per tot plegat, aquest cronista tanca la setmana amb un neguit: la qüestió catalana no té solució. Entre els que no hi volen ser i els que no volen ni sentirlos, continuare­m estancats.

Fins ara xocaven dues legitimita­ts. A partir d’ara xocaran dues dignitats. Si la reforma constituci­onal intentés, només intentés, seduir l’independen­tisme, tindria el rebuig dels qui avui governen l’Estat. Però si ni tan sols ho intenta, el conflicte continuarà obert. No és un panorama gaire falaguer.

Entre els que no hi volen ser i els que no volen ni sentir-los, continuare­m estancats

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain