La Vanguardia (Català)

Rajoy admet que Espanya necessita Catalunya com a motor econòmic

“Ja n’hi ha prou de parlar malament d’Espanya”, retreu el president als sobiranist­es

- SILVIA HINOJOSA

Mariano Rajoy necessita aixecar l’economia catalana i que el motor del creixement funcioni a tot gas perquè Espanya pugui tornar a créixer per sobre del 3%, com ha fet els tres últims anys. El president del Govern central va subratllar aquest objectiu ahir, en un dinar-míting del PP a Lleida, amb Xavier García Albiol, on va defensar que a Catalunya amb l’article 155 de la Constituci­ó “es governa amb normalitat, està millorant la confiança i s’ha asserenat la vida política malgrat els esforços d’alguns per continuar enredant”.

Rajoy va insistir que la intervenci­ó de les institucio­ns catalanes per part del Govern central ha servit per frenar el “disbarat” del procés sobiranist­a. “El seu intent de trencar-ho tot i la declaració d’independèn­cia han estat aturats en sec amb la llei a la mà, que és el que es fa als països democràtic­s”, va defensar. “El Govern d’Espanya, en tots els seus Consells de Ministres, pren les decisions que competeixe­n a la Generalita­t. I les coses estan funcionant amb normalitat i els expedients tiren endavant amb normalitat i amb tranquil·litat”, va subratllar.

Però l’economia no. La recuperaci­ó s’ha vist “amenaçada per la incertesa que alguns irresponsa­blement han generat els últims anys”, va dir Rajoy. Però si després del 21-D “es torna a la tranquil·litat, que és l’objectiu”, la previsió de creixement que es va haver d’ajustar al 2,3% pot ser paper mullat i l’economia espanyola pot tornar a créixer al 3%, “per sobre de la mitjana europea, més que França, més que Alemanya, més que el Regne Unit i més que Itàlia”, va detallar. I va prometre “obrir una etapa de seguretat, de certesa. Una etapa en què Catalunya torni a estar al capdavant de la recuperaci­ó econòmica a Espanya. Aquesta és una qüestió molt important, perquè això és la vida de la gent”, va dir.

Lleida va ser l’escenari del primer acte de campanya de Rajoy, amb Albiol i la candidata provincial, Marisa Xandri, l’escó de la qual el PP necessita retenir. El president va fer una crida als votants de les generals del 2016, quan es va guanyar un escó de Lleida al Congrés. “Amb fe i esforç es canvien les coses”, va dir.

I s’ho aplica. En l’últim mes i mig el president ha participat en tres actes de la precampany­a catalana. L’economia sempre centra les seves intervenci­ons. Ahir va parlar també de patriotism­e. “Espanya no és un ens abstracte: amb Catalunya a dins està entre les quinze primeres potències econòmique­s del món, la quarta economia de la zona euro, la que avui crea més ocupació”, va detallar. “Ja n’hi ha prou de parlar-ne malament: parlem bé d’Espanya i sentim-nos orgullosos del que tenim”, va reclamar.

Albiol, que ahir va fer 50 anys, va ser sorprès pels seus companys amb un pastís i un vídeo amb felicitaci­ons de ministres i alts càrrecs del partit. “Necessitem que la concòrdia uneixi el que el procés ha separat”, va destacar en la seva intervenci­ó, en què va agrair a Rajoy que hagi aplicat la Constituci­ó i hagi convocat eleccions per tancar “l’etapa més fosca dels últims 40 anys a Catalunya”. Albiol també va respondre al candidat del PSC, Miquel Iceta, que es va mostrar favorable a possibles indults si hi ha condemnes pel procés sobiranist­a. Li va dir que s’hauria de preocupar més pels aturats que per indults, que, va avisar, no són a l’agenda del PP.

Albiol critica a Iceta que es preocupi més de possibles indults si hi ha condemnes pel procés que dels aturats

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Albiol bufa les espelmes del seu pastís d’aniversari ahir a Lleida davant el gest d’ànim de Rajoy
QUIQUE GARCÍA / EFE Albiol bufa les espelmes del seu pastís d’aniversari ahir a Lleida davant el gest d’ànim de Rajoy
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain