La Vanguardia (Català)

Mundó avisa JxCat que l’expresiden­t no podrà ser investit

- ÀLEX TORT

A ERC estan trobant dificultat­s per mantenir les distàncies amb Junts per Catalunya a les enquestes. De ser clars guanyadors des de fa mesos, en aquesta recta final no només la llista que lidera Carles Puigdemont s’apropa als republican­s, sinó que també ho fa Ciutadans. Esquerra basa la seva campanya a dibuixar els perills del vot a Cs, el PSC i el PP. Tanmateix, des d’ahir a Blanes la candidatur­a que encapçala Oriol Junqueras ha apujat el to i ja demana a Junts per Catalunya que aclareixi qui serà el substitut de Puigdemont en cas que no pugui assumir la presidènci­a de la Generalita­t.

Carles Mundó, l’extitular de Justícia, va ser l’encarregat de posar els punts sobre les is i de plantejar el dilema a JxCat: “Malauradam­ent, els companys que són a l’exili, per més que tinguin l’aspiració màxima de poder representa­r al Govern de Catalunya els interessos dels ciutadans, hem de ser realistes: avui, que el president Puigdemont pugui tornar a Catalunya per exercir el seu càrrec és poc més que un desig”. Així, Mundó va assegurar que si Puigdemont i la resta dels exconselle­rs a Bèlgica tornessin serien detinguts immediatam­ent i que “no sortiran en molt de temps”. “És una injustícia, però no podem mirar cap a una altra banda”, va rematar.

Per aquest motiu, Mundó va apostar per conformar un Govern sòlid, encapçalat pel president d’ERC, que, al seu parer, sí que tindria opcions d’esdevenir president de la Generalita­t. L’exconselle­r va afirmar que es pot treure Junqueras de la presó “omplint les urnes de vots” per a ERC. En aquest punt Mundó va raonar que “cap Estat, encara que no tingui sempre un respecte escrupolós per la democràcia, pot mantenir a la presó” un candidat que hagi guanyat les eleccions del 21 de desembre. D’aquesta manera, Mundó va asseverar que Junqueras podria recollir l’acta de diputat i exercir com a president de la Generalita­t.

A Blanes l’activista Ruben Wagensberg, candidat a diputat del Parlament per ERC, també va aportar el seu granet de sorra i va posar en dubte que Puigdemont pogués exercir com a president de la Generalita­t. Va assegurar que s’han de preveure tots els escenaris possibles “perquè si no enganyem la gent”, i va plantejar que “potser hi haurà gent que no podrà tornar per ser investida com a president”. En tot cas, Wagensberg va afirmar que l’única manera de fer-lo tornar és fent efectiva la independèn­cia amb un govern fort liderat per ERC.

Ara bé, no tothom pensa així dins d’ERC. El número 24 per Barcelona, José Rodríguez, va proposar un bany de realisme a través de Twitter: “El 21-D no podem vendre que Puigdemont o Junqueras seran presidents de la Generalita­t. L’independen­tisme activista no mereix més campanya màgica”.

Malgrat tot, la secretària general del partit, Marta Rovira, va reclamar a Blanes, com també va fer Mundó, el vot per a ERC a fi de fer possible que un candidat a la presó guanyi les eleccions catalanes i forçar així que surti de la presó d’Estremera.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Rovira, Mundó i Roger Torrent a Blanes
PERE DURAN / NORD MEDIA Rovira, Mundó i Roger Torrent a Blanes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain