La Vanguardia (Català)

Puigdemont pressiona ERC per restituir el Govern

“Les coses s’han de reprendre allà on es van deixar”, avisa

- JOSEP GISBERT

Per a Carles Puigdemont, Catalunya només té en aquests moments un president de la Generalita­t, ell, i un Govern, el que ell presideix. I, per tant, si després de les eleccions del 21-D, la majoria sobiranist­a es manté en el Parlament, l’un i l’altre, en la seva opinió, han de ser restituïts, de manera que les coses “retornin allà on es van deixar”, és a dir, a l’estadi anterior a l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. El missatge és un dels eixos de campanya amb què Junts per Catalunya (JxCat) vol marcar distàncies amb el “tripartit del 155” (PP, PSC i Cs), però també lligar curt ERC en la seva aspiració per assolir la presidènci­a de la Generalita­t.

En aquest escenari, la fórmula d’ERC de tenir un Govern a l’exili i un Govern a Catalunya i fins i tot la idea de disposar d’un candidat alternatiu (Marta Rovira) davant l’eventualit­at que l’aspirant principal (Oriol Junqueras) no pugui ser investit no han estat compartide­s des del primer moment per JxCat, i menys ara que les enquestes la situen en posició de disputar-li l’hegemonia dins del bloc sobiranist­a. És per això que no és estrany que el mateix Carles Puigdemont redoblés ahir la pressió perquè ERC desisteixi de la seva estratègia i ho fes amb l’advertènci­a –inclosa en l’argumentar­i de campanya de JxCat– que no facilitar la restitució de l’actual Govern “en el seu conjunt” seria tant com “donar a entendre que el 155 continua en vigor”. És a dir, traslladan­t la càrrega de la prova a qui fins ara ha estat el seu soci.

“Si després de les eleccions la majoria política no canvia, el Govern tampoc no té perquè canviar, han de continuar governant les mateixes persones il·lícitament destituïde­s pel 155”, va defensar. “El que es va truncar de manera abrupta amb l’aplicació del 155 ha de quedar derrotat a les urnes i el Govern s’ha de reprendre allà on es va deixar”, va reblar. I per això va considerar que tant JxCat com ERC han de treballar en aquesta direcció: “Respectar els resultats vol dir deixar el 155 sense efectes”. Carles Puigdemont i l’equip de campanya de JxCat no volen ni sentir a parlar, en aquest sentit, d’un doble Govern ni tampoc es plantegen la figura d’un aspirant alternatiu, malgrat que la candidatur­a és conscient que s’hauran de trobar solucions si finalment la causa judicial oberta contra el 130è president de la Generalita­t tanca totes les sortides previstes. Perquè una cosa és el discurs oficial per forçar ERC i una altra la realitat.

Tot plegat en un dia en què JxCat va dur a terme el seu principal acte de campanya a Berga –plaça històrica de l’antiga CDC avui governada per la CUP–, amb Jordi Turull de protagonis­ta en directe i Carles Puigdemont intervenin­t via satèl·lit des de Brussel·les. Una intervenci­ó en què precisamen­t va situar la candidatur­a que lidera com l’opció que, segons ell, millor representa els votants de l’1-O –en evident contraposi­ció a la d’ERC– i que, en conseqüènc­ia, més “mal polític” pot ocasionar al “tripartit del 155”. “Que guanyi la gent de l’1-O és la pitjor derrota que pot patir Mariano Rajoy”, va subratllar.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Turull davant la butaca buida de Puigdemont ahir a Berga
TONI ALBIR / EFE Turull davant la butaca buida de Puigdemont ahir a Berga
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain