La Vanguardia (Català)

Iceta i Puig mostren unitat per un millor finançamen­t

Lastra, amb el quitament del deute i el consorci tributari

- RAÚL MONTILLA

Una de les principals propostes del PSC en aquesta campanya és la millora del finançamen­t per a Catalunya i el seu candidat Miquel Iceta va voler mostrar ahir que no està sol en aquesta demanda. El president valencià, Ximo Puig, va participar al migdia en el míting central que el líder del PSC va celebrar a Amposta, on va expressar el seu desig que Iceta sigui president per treballar conjuntame­nt per un “finançamen­t just”. La vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, també hi va participar i va donar suport al quitament del deute autonòmic proposat pel líder del PSC o a la creació d’un consorci tributari.

“Espero que en la pròxima conferènci­a de presidents hi hagi en Miquel, perquè si hi és, allà avançaran les posicions federalist­es”, va manifestar Puig que considera que la presidènci­a d’Iceta permetrà “reestablir” la relació estratègic­a entre Catalunya i la Comunitat Valenciana després de “20 anys d’aïllament per culpa del PP”, però també que en els últims anys Catalunya hagi tingut un executiu únicament preocupat pel “monotema”. “Hem de fer moltes coses junts. Hem d’aconseguir un finançamen­t just. Les comunitats autònomes són les que tenen la necessitat de prestar els serveis fonamental­s i per a això necessitem un finançamen­t just”, va insistir Puig.

En espera que avui i demà se sumi a la campanya catalana el líder del PSOE, Pedro Sánchez, Adriana Lastra, que forma part del seu equip, va certificar que Iceta també té el suport de l’actual direcció del partit “germà”. L’asturiana es va mostrar sorpresa per les reaccions que va provocar la petició d’Iceta que hi hagi un quitament del deute autonòmic, o per la seva proposta de crear un consorci tributari, germen d’una hisenda federal. “Si és a l’Estatut!”, va exclamar Lastra que va carregar contra els comuns, per haver trencat el pacte amb el PSC a la ciutat de Barcelona i per la seva poca claredat respecte a la independèn­cia. “Si no hagués estat per ells, l’independen­tisme no s’hauria atrevit a arribar tan lluny”, va manifestar la dirigent del PSOE que també va criticar Ciutadans i el PP. “És el mateix –va dir de la formació liderada per Albert Rivera i Inés Arrimadas– però sense antecedent­s penals”.

Per la seva part, Iceta amb prou feines va parlar de finançamen­t. “Ximo ja ho ha dit tot”, va manifestar en un míting en el qual l’espai va quedar petit –està passant tots els dies: la previsions es van fer en funció de la campanya del 2015 i en aquesta hi estan participan­t més persones–; i en el qual va augmentar el to crític contra les formacions independen­tistes.

En aquest sentit, Iceta va assegurar que si el 21-D guanyen els partits secessioni­stes “la ruïna de Catalunya serà total i completa. Tornarà a manar la CUP!”, va exclamar. “Tornarem a sortir de la legalitat i estarem quatre anys més parlant de l’article 155 i la

El candidat del PSC avisa que si guanyen els independen­tistes “la ruïna de Catalunya serà total i completa”

crònica judicial. Els catalans no s’ho mereixen i el nostre país tampoc”, va afegir.

El candidat del PSC va assegurar que, com a president, vol convertir-se en el “venedor de Catalunya” a Madrid, a Brussel·les... ”On sigui”. “Tenim un melic molt bonic però quan te l’has mirat tres vegades... no té valor afegit”, va rematar.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Ximo Puig i Adriana Lastra van acompanyar ahir Iceta a Amposta
VICENÇ LLURBA Ximo Puig i Adriana Lastra van acompanyar ahir Iceta a Amposta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain