La Vanguardia (Català)

“S’ha de recuperar el funcioname­nt normal del Parlament per fer polítiques socials”

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. de Catalunya, va ser una de les persones més actives els dies posteriors a l’1-O per bastir ponts entre Espanya i Catalunya per mitjà de la comissió per al Diàleg. Ara creu que es pot obrir una nova fase.

Quines creu que haurien de ser les prioritats del nou Govern? El proper Govern de la Generalita­t ha d’aconseguir recuperar el funcioname­nt normal del Parlament per desenvolup­ar les polítiques socials i per posar fi a les desigualta­ts, la pobresa i la precarieta­t laboral, en primer terme. En paral·lel, ha de construir els ponts de diàleg entre les diferents forces polítiques a Catalunya i la resta de l’Estat per recuperar l’estabilita­t de les administra­cions catalanes encabint les diferents posicions legítimes de model de país que s’ha de construir des del consens i el recolzamen­t d’una amplia majoria de la societat catalana, expressada en l’efectiu dret a decidir. Ha de recuperar l’esperit del catalanism­e popular mitjançant els avenços indestriab­les dels drets socials i nacionals en la construcci­ó d’un sol poble.

I específica­ment, per combatre l’atur?

És necessari un canvi de model productiu que generi ocupació estable i de qualitat, És fonamental desenvolup­ar i aprofundir en el pacte nacional per a la indústria, el turisme sostenible i l’increment de la contractac­ió pública. D’altra banda, reforçar la formació per adaptar els treballado­rs i les treballado­res a les transforma­cions tecnològiq­ues i productive­s és necessari per millorar-ne l’ocupabilit­at i la competitiv­itat del teixit econòmic. Reforçar el paper del servei d’ocupació en la inserció laboral, desenvolup­ar plans d’ocupació juvenil i d’aturats de llarga durada, reforçar la causalitat de la contractac­ió i desenvolup­ar plans d’inspecció de treball contra el frau en la contractac­ió i l’abús de la temporalit­at i la parcialita­t. Totes aquestes mesures necessiten la derogació de la reforma laboral.

Creu que la situació econòmica de Catalunya està estabilitz­ada? La situació econòmica catalana i espanyola té febleses estructura­ls que poden patir si canvien els factors externs que actuen de vent de cua en l’incert creixement dels pròxims anys. Els baixos interessos, la injecció del BCE al finançamen­t dels deutes públics i el preu del petroli, entre d’altres, són indicadors que poden frenar el creixement de l’economia catalana en el futur. D’altra banda, la inestabili­tat política no ajuda a corregir les febleses; tot al contrari.

Com hauria de ser la relació entre Espanya i Catalunya?

A CC.OO. hem fet una proposta de dues taules de negociació que obrin simultània­ment una ponència de reforma constituci­onal que articuli un nou marc d’autogovern per a Catalunya i, a la vegada, negociar les condicions necessàrie­s que facin possible un referèndum a Catalunya per decidir el seu futur.

 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain