La Vanguardia (Català)

L’Espanya imprescind­ible

La reforma de la Constituci­ó no havia estat mai tan necessària com avui, però tampoc no havia presentat tantes dificultat­s com ara

- CARLES CASTRO

La satisfacci­ó amb el funcioname­nt de la democràcia espanyola ha experiment­at una lleugera millora. Queden enrere els anys de plom de la crisi econòmica, quan gairebé el 70% dels consultats pel Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues es mostraven insatisfet­s amb la democràcia i gairebé el 55% apostaven per una reforma de la Constituci­ó. Tot i això, la millora ha estat molt modesta i les valoracion­s sobre la democràcia espanyola continuen enfonsades en les tenebres del suspens (amb una nota del 4,5 el 2016). I, a més, continua vigent la fractura catalana, amb més d’un terç dels seus ciutadans alineats incondicio­nalment amb la independèn­cia (és a dir, que no acceptarie­n cap altra fórmula de relació amb la resta d’Espanya). Certament, el 2013 aquesta xifra fregava el 50%, però la falta de resposta al malestar català podria tornar a fer créixer la insurgènci­a secessioni­sta.

En definitiva, la necessitat d’una posada al dia de la Carta Magna sembla fora de tot dubte. No debades, la demanda ve de lluny, ja que ja a mitjans de la dècada passada les veus a favor de la reforma es van fer molt més nombroses que les dels qui desconfiav­en d’un canvi, fins al punt que aquests últims van arribar a caure per sota del 25% dels consultats. I, d’altra banda, les reformes constituci­onals són moneda corrent en altres països europeus: des de les 11 d’Itàlia fins a les 46 d’Alemanya. Entre els nostres veïns més propers, la forquilla oscil·la entre les cinc de Portugal (amb una Constituci­ó que és tot just dos anys més vella que l’espanyola) i les 24 de França (20 anys més antiga).

Tot i això, la gran paradoxa del moment actual és la dificultat per reproduir els amplíssims consensos de la transició. I aquesta dificultat ja s’entreveu en el fet que la mateixa societat espanyola està, en aparença, molt més polaritzad­a que fa quatre dècades. Sobretot en el tema clau que planteja més conflictes actualment: l’organitzac­ió territoria­l d’Espanya i l’encaix de Catalunya dins el marc espanyol. Sobre això, l’evolució des del 2010 és eloqüent: en tot just dos anys la taxa de contraris a l’Estat autonòmic (o de partidaris de reduir en diferent mesura l’autogovern regional) va passar del 25% al 39% dels espanyols. I tot i que aquest percentatg­e ha baixat des d’aleshores, es manté a prop del 30%.

Aquest percentatg­e, però, no hauria d’aparèixer com un obstacle insalvable. Encara a començamen­ts de la dècada dels vuitanta la xifra d’espanyols que directamen­t rebutjaven l’Estat autonòmic i apostaven per un únic govern central se situava en el 29% dels consultats. Però aquella realitat social no va impedir l’aprovació d’una Constituci­ó que obria la porta al mateix desplegame­nt autonòmic. Així doncs, quina seria la diferència decisiva d’avui amb aquella conjuntura? Els mapes ofereixen, com sempre, una resposta. Mentre que actualment l’antagonism­e territoria­l és molt visible, durant la transició amb prou feines s’expressava. I la millor prova d’això són els índexs de suport a la Constituci­ó que es van registrar en el referèndum del 1978. El tret dominant va ser l’homogeneït­at, amb nivells de suport similars (per sobre del 60% del cens), a Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia o Aragó. Ara, en canvi, les preferènci­es territoria­ls no poden ser més heterogèni­es, amb autonomies com Múrcia, les dues Castelles, Madrid o Aragó que han arribat a registrar suports a un Estat centralitz­at molt per sobre del 30% (o fins i tot del 40%) dels consultats. I aquesta realitat ha tingut un correlat en la representa­ció política, amb partits polítics –com Ciutadans– que han crescut gràcies a aquest sentiment antiautono­mista.

De fet, el nou sistema de partits –marcat alhora per una gran polaritzac­ió ideològica, amb el creixement fins a nivells inèdits de formacions d’esquerra antisistem­a– constituei­x l’altre gran obstacle per a un nou pacte constituci­onal. Per comprovar-ho, només cal rememorar el suport parlamenta­ri que va tenir el 1878 la Carta Magna. No només hi van votar a favor les dues grans forces centrals (UCD i PSOE), sinó que també ho van fer els seus competidor­s a esquerra (el PCE) i dreta (almenys la meitat dels diputats d’Aliança Popular). I, encara més important, el text original també va tenir el suport del nacionalis­me català i l’abstenció del basc.

Aquella convergènc­ia resulta difícil d’imaginar avui dia. Ideològica­ment, les posicions del PP (o de Cs) i Podem no poden estar més allunyades, tant en el pla polític com en el territoria­l. I, paral·lelament, la deriva sobiranist­a del nacionalis­me català converteix en poc menys que impossible la seva participac­ió en un projecte de reforma constituci­onal acceptable per a tothom. La paradoxa més prometedor­a que registra la convulsa situació actual la personific­a el pacificat i conciliado­r País Basc, un territori on el suport a la Constituci­ó es va situar en algun dels territoris històrics per sota del 30% del cens el 1978.

La principal dificultat són uns antagonism­es territoria­ls que gairebé no s’expressave­n durant la transició

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain