La Vanguardia (Català)

‘Singing in the rain’

- Antoni Puigverd

Poques persones aconseguei­xen ser felices sense odiar alguna altra persona, partit o nació. Miquel Iceta és un d’ells. Semblava feliç en una manifestac­ió espanyolis­ta al costat d’Arrimadas i Albiol, però també quan va proposar a Puigdemont d’anar plegats al Senat. Va ser feliç amb líders ben dispars del PSC (alguns d’ells antagònics): Serra, Maragall, Montilla i Navarro; darreramen­t, escolta amb atenció Obiols, a qui, en temps remots, va contribuir a defenestra­r. Ha rigut amb tots els líder del PSOE. Amb Sánchez ha ballat molt, però si hagués guanyat Díaz, l’hauria desbordada per la dreta ballant sevillanes a desdir.

Quan estava de moda el centrisme, era el més centrat. Amb el retorn del gauchisme, ha tret la pols als apunts marxistes de Tierno, el seu “viejo profesor”. A l’època de l’Estatut, durant la insomne pugna tripartita, va competir al Parlament per exhibir la catalanita­t més llarga, però s’ha empassat el gripau del 155 com l’oliva del vermut.

Sembla frívol i tacticista, però sobretot és estoic. Convençut que la fe no solament no mou muntanyes, sinó que acostuma a provocar grans catàstrofe­s, Iceta suporta amb resignació els fets irreparabl­es i per a les seves veles polítiques tria els vents tranquils. És el més ràpid i irònic dels parlamenta­ris, també el menys cantellut. Però més que orador és prestidigi­tador o il·lusionista: qui l’escolta entén que podria vendre-li exactament la moto contrària.

Com que és irònic i ballaruc, com que sempre té una frase divertida per dir o un somriure per regalar, l’hem valorat durant anys com un showman de la política, no pas com un líder o un predicador. No proposa refer cap capítol de la Il·líada ol’ Odissea, no pretén emular Ulisses ni arribar a cap Ítaca. El bon rotllo és el seu estat natural, cosa que, en temps de presons i tremendism­es, no deixa de ser un respir. Els empresonat­s li retreuen lleugeresa i ell ve a recordar-los que sovint una alegria falsa és políticame­nt més útil, en temps de preocupaci­ó, que la socialitza­ció de la tristesa.

Una alegria falsa és més útil que la socialitza­ció de la tristesa

 ??  ?? MIQUEL ICETA (PSC)
MIQUEL ICETA (PSC)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain