La Vanguardia (Català)

El futur del recinte de la Model

-

EL proper 1 de gener, tal com estava previst, la propietat del recinte de la presó Model passarà per fi a mans de l’Ajuntament i la ciutat guanyarà un important espai urbà. A causa de la situació política actual, el lliurament oficial de les claus de la presó a les autoritats municipals per part de la Generalita­t es realitzarà per via administra­tiva, sense cap acte solemne per celebrar una reivindica­ció que s’ha mantingut activa des de fa cinquanta anys.

A partir d’ara el repte és reconverti­r l’ampli recinte que queda lliure per al millor aprofitame­nt ciutadà. L’Ajuntament planteja utilitzar-lo per a la construcci­ó de 150 pisos de protecció oficial, el disseny d’una gran zona verda que permeti oxigenar el barri, el mantenimen­t de gran part de l’estructura de la vella presó per no malgastar el seu valor patrimonia­l –que és perfectame­nt discutible–, la instal·lació de diversos equipament­s, com un centre d’educació infantil i primària, una escola bressol, una residència assistida i centre de dia per a la gent gran, un casal de joves, una residència d’estudiants i un poliesport­iu, així com la creació d’un espai memorial on s’ubicarà un ateneu d’entitats que organitzin activitats i que puguin aprofitar l’auditori del recinte. En aquest sentit, les autoritats municipals volen que l’edifici funcioni com un centre d’interpreta­ció de la repressió i els moviments socials, que programi exposicion­s, seminaris, cursos, conferènci­es i altres activitats culturals. La vella Model, per tant, ofereix un cúmul de grans possibilit­ats per a la ciutat, sobre les quals hauran de debatre els veïns en un procés participat­iu que s’obrirà al gener i que durarà tres mesos.

El calendari amb què treballa l’equip municipal preveu que el 2018 es concretin i s’aprovin els nous usos del recinte carcerari, que el 2019 es facin els tràmits administra­tius necessaris i que el 2020 s’iniciïn les obres, per a les quals encara no hi ha data de finalitzac­ió.

Pel que fa als plans municipals sobre la Model caldria fer dues reflexions. La primera és que, en el marc del procés participat­iu, davant la importànci­a d’aquest enorme espai que queda lliure al centre de la ciutat, caldria escoltar, a més dels veïns, totes aquelles associacio­ns i entitats barcelonin­es que puguin aportar els seus criteris sobre l’ús més apropiat. En aquest marc podria ser convenient, com hem dit en altres ocasions, l’organitzac­ió d’un concurs públic per poder conèixer aquestes idees i prendre la decisió més apropiada. La segona reflexió és la necessitat d’evitar que la transforma­ció de la Model s’eternitzi en el temps com a conseqüènc­ia de la lentitud dels tràmits municipals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain