La Vanguardia (Català)

Desafiamen­t territoria­l

-

Cert conflicte d’actualitat ha servit per amagar tant el veritable problema territoria­l que està assolant la península Ibèrica com la total passivitat del Govern central per intentar fer-hi front.

Aquest desafiamen­t territoria­l majúscul és degut als efectes d’un envalentit canvi climàtic ben evident amb conseqüènc­ies territoria­ls clares. Fixem-nos que aquest fenomen està fent minvar la superfície del territori espanyol, alhora que sobretot està propiciant una dramàtica desertific­ació de la península Ibèrica que no és sinó el preludi de la propera invasió del desert del Sàhara en les latituds més meridional­s d’aquesta part d’Europa.

La gran sequera està convertint en ermes i erosionade­s terres on abans les collites eren abundoses. Són els efectes d’un canvi climàtic amb signes clarament humans. Si ens hi fixem, ens adonarem que la política, tan energètica com hidràulica, del Govern central, lluny de combatre aquest veritable desafiamen­t territoria­l, el que ha fet és precisamen­t tot el contrari en alimentar aquest destructiu fenomen tot donant prevalença a les fonts energètiqu­es fòssils envers les renovables i eludint una política hidràulica conseqüent amb la climatolog­ia.

MARTÍ GASSIOT

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain