La Vanguardia (Català)

El lector exposa

Superar un avortament

-

L’avortament espontani també es denomina avortament natural o involuntar­i i es defineix com la pèrdua involuntàr­ia de l’embrió abans de la vintena setmana d’embaràs o la pèrdua d’un fetus amb un pes inferior als 500 grams. Totes les dones que hem perdut un fill en potència, sigui a la setmana 3, 6 o 10, sabem que és un dol que hem de passar. Des de fora, les raons que ens donen són molt racionals i entenedore­s, però sense una explicació sòlida que resolgui el perquè ens ha tocat viure aquesta situació. La vivència no entén de formalisme­s.

Quan una dona té la primera falta i està buscant ser mare, la il·lusió i la joia que sent per la nova vida que comença a ser incipient, dins seu, és enorme. Per això, l’aturada involuntàr­ia d’un embaràs volgut i desitjat no deixa de ser una experiènci­a traumàtica. És un dels dols més silencioso­s que podem passar. Molt solitari i, per tant, molt dolorós. Primer, perquè ningú no havia notat (si l’avortament és molt precoç) que estàvem embarassad­es. I segon, perquè a la nostra societat es pot parlar de tot, però públicamen­t es parla poc del que és fosc o dolorós.

Perdre un fill és un fet que provoca tanta impotència i intensitat que no ho verbalitze­m gaire perquè no podem ni imaginar-nos com ens sentiríem si ens passés a nosaltres. Per tant, cal més comprensió, més diàleg, més espais en què poder comunicar-nos i alliberar-nos d’aquestes pors que ens bloquegen i alienen. El dolor compartit és menys intens. Parlar del que ens oprimeix amb naturalita­t, malgrat que la situació ens estigui coent per dins, ens apropa a la nostra essència humana i primària. Tots, en el fons, som vulnerable­s i mai no sabem quines vivències ens portarà la vida. Per tant, viure-les amb la més gran naturalita­t i simplicita­t possibles farà que les puguem superar al nostre ritme sense sentir-nos estigmatit­zades.

GEMMA BUFIAS I FERNÀNDEZ

Arenys de Munt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain