La Vanguardia (Català)

ALIMENTACI­Ó: MENYS CARN

-

La ramaderia és responsabl­e del 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, segons la FAO (la digestió dels remugants produeix emissions de metà, i els fems, òxid nitrós, entre altres aspectes). El consum de carn augmenta a mesura que creixen els ingressos de les persones, però si no es frena aquesta tendència no serà possible vèncer l’escalfamen­t.

Els darrers anys la carn d’origen vegetal, amb una petjada ambiental menor, cada vegada és més visible al mercat. Les hamburgues­es fetes amb plantes han començat a atreure grans inversions. L’empresa Impossible Foods, per exemple, utilitza com a matèria vegetal la soja o la patata combinant-la amb leghemoglo­bina, substància de gust metàl·lic i que, quan es mossega, destil·la una sang que imita la carn poc feta. Les seves creacions ja es poden consumir en 43 restaurant­s dels EUA i acaben de rebre un important suport del cofundador de Microsoft, Bill Gates, que ha invertit 75 milions de dòlars en la companyia. Les principals companyies càrnies i làcties estan pendents d’aquesta evolució del mercat (Tyson, Danone i Nestlé).

“Som a l’etapa inicial”, diu Alison Rabschnuk, que pertany al grup nordameric­à sense ànim de lucre Good Food Institute. “Però hi ha molts diners movent-se en aquesta àrea”, explica. Les llets d’origen vegetal (soja, ametlla, civada i d’altres) van a l’alça i han marcat el camí, i ara represente­n el 10% del mercat.

El succedani vegetal, cada dia més visible al mercat

 ?? PIDJOE / GETTY ??
PIDJOE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain